Aki jó helyen él, az ingyen kaphat a veszélyes kórt megelőző oltásból

Rák 
2010. 12. 05.
Szerző: Szimpatika
Jövőre is támogatja a tolnai önkormányzat a méhnyakrákot is okozó vírusok elleni védőoltás-sorozat finanszírozását, a 13 éves lánykorosztály részére – döntött a tolnai képviselő-testület.
A fiatal lányoknak adható oltás a méhnyakrák ellen jelenthet védelmet.

A három oltásból egyet áll a város. Emellett továbbra is lesz lehetőség arra, hogy az érintett korcsoporton kívül esők az önkormányzaton keresztül megrendelve 20 százalékkal olcsóbban jussanak a vakcinákhoz - írta meg a Tolnai Népújság.

Tolnán 2009-ben volt az első ilyen akció. Akkor az érintett korcsoportból 18-an éltek a lehetőséggel. Idén 63 gyerek közül 11-en igényelték a támogatott oltást a 13 éves korosztályból, az idősebbek közül 7-en vették meg 20 százalékkal olcsóbban a vakcinákat.

Jövőre 74 gyermek lesz jogosult a támogatásra, közülük várhatóan nagyjából 15-en igénylik ezt a lehetőséget. A vakcina ára egyébként időközben olcsóbb lett. Míg 2009-ben közel 90 ezer forintba került a három oltás, addig egy vakcina ára jelenleg nem éri el a bruttó tizenkilencezer forintot.

A méhnyakrákot okozó 14 különböző HPV-típus közül a vakcinák a két leggyakoribb, a 16-os és 18-as típusok ellen nyújtanak védelmet. E két vírustípus a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékért felelős. Az egyik forgalomban lévő HPV elleni oltás alkalmas a HPV 6-os és 11-es típusai által okozott külső genitális szemölcsök (condyloma acuminatum) megelőzésére is.

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki, Magyarországon évente több mint 1000 (2001-ben 1219) új beteget fedeznek fel és kezelnek. A méhnyakrák korai felismerésére jó módszerek állnak rendelkezésre, a kezelés lehetőségei a sebészi, a sugaras és a gyógyszeres terápia oldaláról maradéktalanul biztosítottak. Hazánkban a méhnyakrák szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él ezzel a lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget.

Forrás: daganatok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!