Műholdak semmisültek meg a naptevékenység miatt

Forrás: ng.hu
A Napból érkező nagyenergiás részecskék geomágneses háborgást okoztak, ez pedig 40 műholdat működésképtelenné tett.

Az internetszolgáltató műholdsereg legutóbbi adagját, 49 műholdat 2022. február 3-án indította útnak a SpaceX, a műholdakat az ilyenkor szokásos 210 kilométeres magasságú pályára állította az indítójármű. Azonban másnap, a naptevékenység miatt, geomágneses háborgás alakult ki – ez a jelenség nyilvánul meg a látványos sarki fények formájában, vagyis semmi rendkívüli nem történt.

Viszont a SpaceX közleménye szerint 40 műholdja működésképtelenné vált, és így ezek hamarosan visszatérnek a légkörbe és elégnek. Azt érdemes tudni, hogy pontosan amiatt állítják ilyen alacsonyan pályára e műholdakat, hogy ha bármi gond van valamelyikkel, akkor a kis magasság miatt erősebben érvényesülő légköri hatások miatt gyorsan megsemmisüljenek, így ne keletkezzen veszélyes űrszemét belőle, ami esetleg évtizedekig keringene egy nagyobb magasságú pályán.

A műholdak indítása előtt 2 nappal egy kis méretű napkitörés is zajlott, azonban ez a várakozások szerint nem okozott volna jelentős geomágneses háborgást, ám ahogy a napkitörést követően is tovább érkeztek a nagyenergiás részecskék a Napból, ez már elegendő volt ahhoz, hogy egy kis méretű (G1-es kategóriájú) háborgás kialakulhasson.

Mi okozta a problémát?

A légkörünkre a naptevékenység erősen hat, a napkitörések során a légkör felsőbb része, az ionoszféra felmelegedik és kitágul. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szokásosnál nagyobb magasságban is számtalan légköri részecske lesz, és így érvényesülnek azok a fékező hatások, amelyeket 210 kilométeren alapesetben nem lehetne jelentősnek nevezni. A kérdéses műholdak pont ezt érzékelték, mintegy 50 százalékkal gyorsabban fékeződtek, mint e magasságban szoktak.

Ez pedig már elegendő volt ahhoz, hogy ne lehessen végrehajtani az ilyenkor szokásos pályamanővereket, amelyekkel egyébként a végleges magasságukba emelkednének a műholdak. Az egészet úgy is említhetnénk, hogy a légkörünk felnyúlt a műholdakért, és lekapkodta őket, mint cseresznyét a fáról.

A műholdak némelyike már, úgy tűnik, visszatérve el is égett a légkörben. A Karibi Csillagászati Társaság (Sociedad de Astronomia del Caribe) 2022. február 7-én hajnali 2:40-kor meteormegfigyelő kameráin rögzítette a légköri visszatérést, a látványos felvételeken a légkörben felizzó darabok látványos csóvát húzva, lassan szelik át a kamerák látómezejét.

A felvételek alapján legalább 3, de valószínűleg még több műhold válhatott a légkör martalékává, a SpaceX szerint mind a 40 egy héten belül megsemmisül. Ez akár hazánk felett is megeshet, így érdemes lehet néha figyelni az átvonulásokat – erről a Heavens-above.com oldalon lehet a legkönnyebben tájékozódni, a lenyitható listán a Starlink G4-7 kezdetű sort kell kiválasztani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!