A fiatalok túl keveset alszanak

Forrás: MTI
Súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet a Magyar Alvás Szövetség. Sok tinédzser jóval kevesebbet alszik, mint amennyire szükség lenne.

Míg a gyermekkori alvás szokásokat képesek a szülők kordában tartani, a felnőtt korba történő átmenet időszakában, a gyerekkorból már kinövő, de még nem felnőtt korukat élő fiatalok körében csökken az alvásra fordított idő.

A szövetség orvosi intézete, a Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján számos tinédzser jóval kevesebbet alszik, mint amennyire szüksége lenne. A nemzetközi ajánlások, így a National Sleep Foundation és az American Academy of Sleep Medicine szerint ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szüksége az egészség megőrzése érdekében.

Az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet és befolyásolja a tanulmányi teljesítményt. A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatával, és negatív hatással van a sportteljesítményre is. Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti számukra a 23 óra előtti elalvást.Természetes hajlamuk van arra, hogy késő éjszaka fent maradjanak, és reggel tovább aludjanak.

Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet, illetve az elektronikus eszközök túlzott használata - írja a Magyar Alvás Szövetség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!