Lessük el a sikeres emberek újévi fogadalmait!

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Az új év kezdetén sokan határozzák el, hogy tudatosabb, produktívabb életet fognak élni, amihez nem árt a sikeres emberek szokásaira figyelni.

Mindenkinek sokat segíthetnek azok a tippek és fogadalmak, amelyek a sikeres emberekre jellemzőek. Vegyünk példát róluk!

1. „Nem félek a kudarctól.”

Sokan azért nem mernek belevágni valami újba, legyen szó vállalkozásról vagy tanulásról, mert rettegnek attól, hogy kudarcot vallanak. A sikeres emberek ugyanakkor tudják, hogy egy terv dugába is dőlhet, mégis belevágnak, mert megéri kockáztatni. Ha nem sikerül, akkor tanulnak a hibából, hasznosítják a tapasztalatot, hogy legközelebb már jobban menjen.

2. „A határaimat fogom feszegetni.”

Ha valaki egy megszokott területen, a komfortzónáján belül maradva sikeres, hajlamos mindig az adott határok között maradni. Pedig a hosszútávú siker egyik titka éppen az, hogy időnként ki kell lépni a megszokott keretek közül, és valami alkatunktól távol eső feladatba kezdeni. A sikeres emberek tudják ezt, és időről időre tudatosan feszegetik a határaikat.

3. „Nem félek kérdezni, másoktól tanulni.”

A sikeres emberek nem szégyellik, ha valamit nem tudnak, nem tesznek úgy, mintha mindenhez értenének. Tudják, hogy a siker egyik titka a folyamatos fejlődés, ehhez pedig figyelni, tanulni, kérdezni kell azoktól, akik valamihez jobban értenek. Az élethosszig tanulás, a felnőttként is megőrzött kíváncsiság az eredményes élet egyik kulcsa.

4. „Nem félek átadni a feladatokat.”/ „Megbízok másokban.”

A mikromenedzsment, a részletekben való elveszés biztosan nem vezet sikerhez. A jól teljesítő vezetők megbíznak az általuk kiválasztott emberekben. Nem akarják az összes feladatot maguk elvégezni, delegálják azokat a megfelelő embereknek, és nem ellenőrzik percenként őket. A legsikeresebb vállalatvezetők Bill Gatestől Mark Zuckerbergig szinte vakon bíznak a csapatukban.

5. „Ezentúl különbséget teszek lényeges és lényegtelen között.”

Akinek minden feladat egyformán fontos, az szinte soha nem válik igazán sikeres emberré. A produktivitás egyik kulcsa ugyanis, hogy tudjunk válogatni a feladatok között, észre vegyük, hogy éppen melyik a fontosabb, és melyik az, ami várhat vagy amit akár el is felejthetünk. Az eredményes ember nem akar mindent egyszerre megoldani, egy dologra koncentrál, de arra minden tudásával és kreativitásával.

6. „Nem hagyom szétfolyni az időt.”

A sikeres emberek tudják okosan strukturálni a napjaikat. Meghatározzák, hogy egy-egy feladatra, meetingre mennyi időt szeretnének szánni, és ettől jelentősen nem térnek el. Nem hagyják, hogy egy megbeszélés parttalan vitába, fecsegésbe forduljon, vagy egy adott téma felkutatása végtelen szörfözésbe csapjon az interneten lényegtelen információk között.

7. „Szüneteket, pihenőt tartok, ha úgy érzem, szükség van rá.”

A feladatok sora szinte mindig végtelen. Az eredményességhez azonban az is kell, hogy észrevegyük azt a pontot, amikor a munkavégzésnek már több a kára, mint a haszna. A fáradt agy lassabban, pontatlanabbul, kevésbé kreatívan dolgozik, ezért a sikeres emberek tudják, hogy mikor kell félretenni a munkát. Család, barátok, pihenés, szórakozás és sport nélkül nincs valódi siker a munkában sem.

8. „Nem halogatom a teendőket.”

Az egyik legnehezebb dolog a kellemetlen feladatok elvégzése, legyen az egy munkahelyi projekt, egy orvosi szűrővizsgálat vagy egy kínosnak látszó beszélgetés. Ezeket a legtöbben halogatjuk, amivel csak ártunk a mentális egészségünknek, az eredményességünknek. A sikeres emberek le tudják gyűrni magukban a halogatás vágyát.

9. „Mértékletes leszek.”

Bár a „Work hard, play hard!” népszerű szlogen, a sikeres emberek sem a munkát, sem a kikapcsolódást nem viszik túlzásba. Náluk a munkanapoknak nem kell okvetlenül 12-14 órásnak lenniük, és a bulizás sem tart reggelig. A mértékletesség a hosszú távú eredményesség egyik titka.

10. „Folytatom a mozgást!”

Legyenek bármennyire elfoglaltak, a sikeres emberek mindig szakítanak időt a testmozgásra. Tudják, hogy a testi és lelki egészség, a magánéleti és munkahelyi kiegyensúlyozottság kulcsa a mozgás. Mindegy, hogy mi az, de a mindennapos sport nélkülözhetetlen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!