A sikeres emberek 5 titka

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Sikeres emberek szokásait és viselkedését tanulmányozni mindannyiunk számára inspiráló lehet. Nincs két egyforma életút, a világ legmenőbb üzletembereinek életében mégis vannak bizonyos alaptörvények, szokások, amelyek nem véletlenül jellemzik őket. Ezek munkahelyi mindennapjainkba való beépítésével javulhat saját teljesítményünk, és nagyobb eséllyel érhetünk el üzleti sikereket.

Sokan azt gondolják, hogy a siker csak szerencse kérdése. A „jó helyen, jó időben” elve azonban kevés volna egy teljes élet sikeréhez. A sikeres embereket szerencse helyett sokkal inkább a kemény munka, a bátor döntések, a nyitott szemléletmód és a szenvedélyes munkatempó jellemzi. Azonban azt is tudnunk kell, hogy nincs recept a gyors siker elérésére. Az eredmény létrejöttéhez szükséges szokások és gondolkodásmód nem egy éjszaka alatt fejlődik ki, hanem rengeteg próbálkozás és tapasztalatgyűjtés során.

Forrás: Pexels/ Nina Uhlikova

1. Merjünk kockázatot vállalni!

„Légy elég bátor ahhoz, hogy kövesd a szíved és a megérzésedet. Ők valahogy már tudják, valójában mivé is válhatnál. Minden más csak másodlagos.” – mondta Steve Jobs. Amíg a legtöbb ember arra vár, hogy egy szép napon majd bekopogtat hozzá a siker, a legsikeresebb emberek a tettek mezejére lépnek. Eltökélten és módszeresen tesznek azért, hogy megteremtsék saját boldogságukat. Többségüket azonban nem a győzelem iránti vágy hajtja, hanem az, hogy kihozzák a bennük rejlő képességek maximumát.

2. Tegyünk fel pontos kérdéseket!

John Maxwell író és üzleti tanácsadó szerint ahhoz, hogy a siker ajtói kinyíljanak előttünk, jó kérdéseket kell feltennünk. Minél jobb kérdéseket teszünk fel, annál nagyobb lehetőségek nyílnak meg előttünk. A jó kérdés többet ér száz középszerű kérdésnél, ezért a sikeres ember megfontolt kérdező. Tudnunk kell tehát, hogy mit kérdezünk, de legalább olyan fontos, hogy kinek tesszük fel az adott kérdéseket. Nem szabad visszarettennünk attól, hogy akár nagy embereket, a téma szakértőit keressük meg. A jó kérdés a folytonos fejlődés és az életen át tartó tanulás feltétele.

3. Vállaljuk a felelősséget!

Az igazán sikeres emberek nem keserednek el a kudarc miatt. Semmi másból nem lehet ugyanis annyit tanulni, mint a bukásainkból. A továbblépéshez rugalmasnak és erősnek kell lennünk, mint a nád. Ugyanakkor tudnunk kell felelősséget vállalni döntéseinkért, többek között a múltban meghozott, sikertelen döntésekért is. Ez a gondolkodásmód inspiráló és vonzó lesz a partnerek, kollégák, üzlettársak előtt. „A kudarc csak egy lehetőség az újrakezdéshez, ezúttal sokkal intelligensebben.” – Henry Ford.

4. Cselekedjünk!

Nem álmodoznak, nem tervezgetnek, hanem cselekednek - ez a sikeres emberek jellemzője. Állandóan dolgoznak, és nem érik be kevesebbel, csak azzal, amit eltökéltek. Ismérvük, hogy roppant elfoglaltak, produktívak és proaktívak. Nem félnek a plusz munkától, nem riadnak vissza attól sem, hogy a munkájuk lesz az életük. Ha elbuknak, újrakezdik, de rendületlenül a céljuk felé törnek. A túlzásba vitt, monoton munka és stressz azonban akár migrénhez, kiégéshez is vezethet. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ne csússzunk bele a munkamániába, és eredményesen szálljunk szembe a munkahelyi stresszel.

5. Építsünk kapcsolatokat!

Már Theodore Roosevelt is tudta: „A siker legfontosabb összetevője, hogy képesek legyünk jól kijönni az emberekkel.” A sikeres emberek pontosan tudják, hogy céljaik megvalósításához társakra van szükségük. Lehet szakmai vagy személyes kapcsolat, a munka sikere kapcsolatokon múlik. Ha nem találunk társakat, akkor hogyan is bízhatnának bennünk? A gyümölcsöző kapcsolatok titka, hogy ha kell, akkor a személyes feszültségekről is megfeledkezünk, és a cél érdekében együttműködünk. Legyünk nyitottak a visszajelzésekre, és mi magunk is bátran fejezzük ki véleményünket a másik munkájáról. A lényeg az együttműködésen van! Arra is ügyeljünk, hogy lehetőleg minél több sikeres emberrel építsünk ki jó viszonyt. A sikeres emberek társasága az egyik leghatékonyabb inspirációs módszer.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!