Téli nagytakarítás hátfájás nélkül

Forrás: Országos Gerincgyógyászati Központ
Az ünnepek, így karácsony közeledtével is a legtöbben nagy lendülettel fognak bele a söprögetésbe, porszívózásba, ablakmosásba és súrolásba.

Azonban az egész napos háztartási munka gyakran elviselhetetlen hát- és derékfájáshoz vezet, kellő elővigyázatosság hiányában a megerőltető házi munka felerősítheti a mozgásszervi panaszokat. Fogadja meg az alábbi tanácsokat, hogy hátfájás nélkül teljen az téli nagytakarítás!

Söprögetés, porszívózás, súrolás

A leggyakoribb hiba, hogy söprögetés, porszívózás és súrolás közben görnyedt testhelyzetet veszünk fel. Ilyenkor gerincünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, ezért megnő például a gerincsérv kialakulásának esélye. Ahelyett, hogy a házimunkák végzése közben törzsünkkel hajolnánk előre, inkább hajlítsuk be a térdünket vagy akár le is guggolhatunk. Így végezzük el a szükséges mozdulatokat. A lényeg, hogy egyenesen tartsuk a derekunkat!

Mosogatás

Mosogatás közben általában az okozza a legnagyobb problémát, hogy túlságosan távol állunk a mosogatótól, a térdünk merev, emiatt pedig görnyedve hajolunk a mosatlan edények fölé. A hátfájás elkerülése érdekében álljunk minél közelebb a konyhapulthoz és tartsuk medencénket középhelyzetben. Térdünket finoman hajlítsuk be, térdünkkel és derekunkkal akár neki is támaszkodhatunk a konyhapultnak, ha úgy kényelmesebb. Gerincünk védelme érdekében mosogatás közben is figyeljünk oda arra, hogy a törzsünk egyenes legyen!

Emelés

A házimunkák végzése közben a görnyedt testtartás mellett a másik legnagyobb veszélyforrást a helytelen emelés jelenti, ami nagy mértékben terheli a gerincet. Az emelés helyes kivitelezésének a lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest. Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítsük kezünket az emelendő tárgyhoz. Ügyeljünk arra, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb.

Ablakmosás

Az ablakmosás felér egy alapos nyújtógyakorlattal, épp ezért sokan a hirtelen mozdulatok és a bemelegítés hiánya miatt meghúzzák a derekukat, vállukat, nyakukat. Ezért az ablakmosás gerincbarát és kényelmes elvégzéséhez érdemes egy stabil létrát beszereznünk. Ilyenkor arra érdemes még figyelnünk, hogy az ablakmosó folyadékért, rongyokért ne kelljen folyton leugrálnunk a létráról. Ablakmosás közben is kerüljük a hirtelen és csavaró mozdulatokat, ezek helyett inkább nyugodt, ritmusos karmozdulatokat végezzünk.

Összességben tehát az a legfontosabb, hogy a házimunkák elvégzése közben derekunk lehetőség szerint mindig egyenes maradjon. Próbáljuk kerülni a hirtelen csavaró mozdulatokat, és a túlzottan merev testtartást a monoton mozdulatok során. Inkább álljunk meg többször, lazítsunk, mozgassuk át néhány mozdulattal elmerevedett végtagjainkat. Sőt! Még mielőtt hozzálátunk olyan munkához, amely komolyabb fizikai igénybevételt igényel, melegítsünk be. Aki ezen most mosolyog, annak csak annyit mondunk, hogy a kerti- illetve a házimunka is testmozgás. Egy 75 kg súlyú ember fél óra alatt akár 142 kalóriát is elégethet közben!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!