Ölelésterápia segíthet az idősek megnyugtatásában

Forrás: felejtek.hu
A brit Alzheimer Társaság és a cardiffi egyetem fejlesztésében egy olyan, HUG („ölelés”) névre keresztelt eszköz került múlt hónapban forgalomba, ami számtalan demenciával élő és róluk személyes gondoskodást nyújtó számára jelenthet nagy könnyebbséget.

A Hug tulajdonképpen egy speciális, robotikus plüss figura, amit úgy alakítottak ki, hogy a demenciával élő személyek számára a lehető legmegnyugtatóbb ingert jelentse. A figura teste puha, végtagjai súlyozottak és még egy emberi szívverést imitáló eszköz is helyet kapott benne. A Hugban egy zenelejátszásra alkalmas készülék is megtalálható, amit a hozzátartozók arra programozhatnak be, hogy a demenciával élő szerettük kedvenc dallamait játssza.

A cardiffi egyetem felmérése szerint a Hugot hat hónapon keresztül használók 87 százalékban arról számoltak be, hogy hatására emelkedett a demenciával élők jólléte. Az eszközt idősotthonokban, kórházakban és otthoni környezetben is tesztelték az elmúlt három év során – köztük a pandémia sok szorongást és zavarodottságot jelentő hosszú hónapjaiban is. A járvány során különösen hasznát vették a szeretteik ölelését mellőzni kényszerülő, demenciával élő idősek.

A Hugot eredetileg egy súlyos állapotban lévő, ágyhoz kötött demens beteg számára találták ki, akinek három hónap alatt számottevően javult az állapota az ölelések hatására. Az azóta végzett termékfejlesztések és tesztelések eredményeképpen pedig ma már az egyetemi kórházban az orvosok térítésmentesen tudják felírni az eszközt. Az eddigi tapasztalatok szerint az egészségügyi környezetben a Hug segíti a kommunikációt, csökkenti a betegek szorongását és agitáltságát, valamint megkönnyíti a gyógyszerbeadást és egyéb beavatkozások elvégzését is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!