A tejfogakból megjósolhatók a későbbi mentális zavarok

Forrás: Medical Online
A tejfogak növekedési nyomainak vastagsága segíthet felismerni, hogy egy adott gyereknél mekkora kockázattal alakulhat ki depresszió vagy más mentális zavar.

„Az emberek szájában elsőként megjelenő tejfogak növekedési nyomainak vastagsága segíthet felismerni, hogy egy adott gyereknél mekkora kockázattal alakulhat ki depresszió vagy más mentális zavar a későbbi élete során” – derítették ki a Harvardhoz tartozó Massachusettsi Közkórház kutatói.

A kutatók azt remélik, eredményeik hozzájárulhatnak olyan eszközök fejlesztéséhez, amelyek segítségével a lehető legkorábban azonosítható, hogy a gyerekeket érték-e olyan korai rendellenességek, amelyek a pszichológiai problémák kockázati tényezőjének számítanak.

A kutatás vezetője, Erin C. Dunn évekkel ezelőtt kezdte vizsgálni a gyerekkori rendellenességek (táplálkozási problémák, betegségek) különböző élettani hatásait, és mint kiderült, az ilyen események felelnek a mentális zavarok közel egyharmadáért. Kutatásaiban arra próbál választ találni, hogy mely életkori szakaszokban történő rendellenességeknek van a legnagyobb hatása az adott személy későbbi életére. 

„A fogak a rögzítik a legkülönbözőbb élettapasztalatok maradandó emlékeit” – idézi Dunnt a Harvard közleménye. A rossz táplálkozás vagy a gyerekkori betegségek befolyásolhatják a fogzománc kialakulását, és a fogakon belül jól látható növekedési vonalakat, úgynevezett stresszvonalakat eredményezhetnek – hasonlóan a fák évgyűrűihez. A vastagabb stresszvonalak feltételezhetően stresszesebb fejlődési körülményeket jeleznek.

Dunn hipotézise szerint az egyik ilyen nyom, az újszülöttkori vonal szélessége mutathatja, hogy a csecsemő anyja milyen fokú pszichológiai stressznek volt kitéve a terhesség alatt, amikor a fogak fejlődése már elkezdődik, valamint a születést követő korai időszakban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!