Allergia is állhat a gyakori betegeskedés hátterében

Forrás: Budai Allergiaközpont
Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Fontos védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges orrnyálkahártya az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A normál esetben is folyamatosan termelődő orrváladék segítségével is csökkenti annak esélyét, hogy a belélegzett levegőben lévő, például vírus vagy baktérium a szervezetbe jusson.

Az orrnyálkahártya különböző okokból károsodhat. Gyakran a túlzásba vitt, nátha esetén használt lohasztó orrspray használat miatt, de kikezdheti például a túl száraz belső levegő is. Tartós gyulladást idézhet elő a légúti allergia is, ami megfelelő kezelés nélkül tartósan fennmarad.

Ezért gond a kezeletlen allergia

A légúti allergia következtében orrnyálkahártya-gyulladás alakul ki, ennek jellegzetes tünetei az orrdugulás és orrfolyás. A gyulladásban lévő orrnyálkahártya védekezőképessége csökken, ezáltal könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket és a lábadozás is elhúzódhat. A betegek ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek, hiszen a tartós náthás panaszok miatt még több lohasztó orrsprayt használnak, ami hosszú távon tovább ront a helyzeten.

Kivizsgálás és kezelés

Első körben fontos azt tisztázni, hogy nincs-e légúti allergia a háttérben. Ezt az allergiavizsgálat eredménye és a beteg panaszai alapján meg lehet állapítani. Allergia esetén fontos a megfelelő tüneti kezelés, illetve az allergén immunterápia is megfontolandó, különösen, ha lakáson belüli allergének – poratka vagy penészgomba – okozzák a panaszt. Ezek miatt ugyanis hónapokon át tünetek jelentkezhetnek, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé.

Így támogathatja az orrnyálkahártya egészségét

Az allergia kezelésére szolgáló orrspray – szemben a nátha esetén használt recept nélküli készítményekkel – nemcsak egy hétig, hanem tartósan is szövődménymentesen használható.

Az orrnyálkahártya egészségét segít megelőzni a naponta többszöri tengervizes orrspray használat is, illetve érdemes orrmosót is használni. Jótékonyan nedvesíti az orrnyálkahártyát, kezdődő felső légúti panaszok esetén pedig segíthet megelőzni a súlyosabb tünetek megjelenését, vagy gyorsítja a gyógyulást.

Ha túl száraz a szoba levegője, akkor párásítót érdemes használni, hogy elkerüljük az orrnyálkahártya kiszáradását. Illetve fontos – télen is – a belső hidratálás, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadék fogyasztásról sem.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!