Mikor van szükség terheléses szívultrahangra?

Forrás: KardioKözpont
Azoknak, akiknek a tünetei – például mellkasi fájdalom és/vagy légszomj – főként terhelés, mozgás során jelentkeznek, úgynevezett terheléses vizsgálatra van szükségük.

Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerékpár ergométeren vagy futópadon végzett terheléses EKG mellett a fekvőkerékpáron végzett terheléses szívultrahang a koszorúér-betegség kimutatásának egy érzékeny eszköze.

Miért van szükség a terheléses vizsgálatokra?

Sokan tapasztalják, hogy míg nyugalmi állapotban nincs panaszuk, a fizikai terhelés – akár csak egy lépcsőzés, tempósabb gyaloglás – nyugtalanító panaszokat okoz. Ilyen esetekben nyilvánvaló, hogy a nyugalmi EKG és a szintén nyugalomban végzett szívultrahang sem fogja jelezni a problémát, hiszen hiányzik az azt kiváltó szituáció. Ha nyilvánvalóvá válik, hogy a tüneteket, például mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, szívdobogás érzést a terhelés váltja ki, egészen biztosan szükség van terheléses EKG-ra vagy terheléses szívultrahangra. A terheléses vizsgálatok a szív vérellátását ellenőrzik, egész pontosan azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigénigény mellett (vagyis fizikai terhelés mellett) megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. A terheléses szívultrahang vizsgálat a koszorúér-szűkület kimutatásának egy érzékeny, non invazív módszere, melynek során a bal kamra falmozgászavarait észlelhetjük, mely a rossz vérellátást jelzi a terhelés alatt.

Ilyenkor szükséges a terheléses szívultrahang vizsgálat:

A terheléses EKG sokak számára ismerősen cseng, a terheléses szívultrahang indikációiról azonban kevesebben tudnak. Milyen esetekben alkalmazható ez utóbbi vizsgálat?

– Ha a nyugalmi EKG-val, és a terheléses EKG-val sem sikerült teljes biztonsággal igazolni a koszorúér-szűkület jelenlétét.

– Amennyiben a nyugalmi szívultrahang során fény derült bizonyos szívbillentyű betegségre, egyes esetekben terheléses szívultrahang vizsgálat is szükséges lehet.

– Ha az elvégzett koszorúér CT koszorúér-betegség gyanúját veti fel.

– Minden olyan esetben szóba jöhet, amikor a páciens fizikai terhelésre mellkasi fájdalmat érez, illetve fizikai terhelésre fulladás, nehézlégzés jelentkezik nála.

Természetesen ennek a vizsgálatnak is vannak kontraindikációi, például tüdőbetegség és mellkasi deformitások esetén is más módszert kell választani. 

A gyógyszerekről előzetesen egyeztetni kell

A terheléses vizsgálatokra minden esetben felkészítik a pácienst, bár leginkább csak kényelmes ruházatra van szükség. Előzetes egyeztetés után születhet döntés arról, hogy kerékpár ergométer, futópad vagy fekvőkerékpár legyen-e a terhelésre kijelölt eszköz, amelyek mindegyike biztonságos és maga a fizikai terhelés csak a szükséges, előzetesen meghatározott szintig történik.

Praktikus, ha a vizsgálat előtti 1-2 órában már nem eszik túl sokat a páciens, ahogyan ez általában minden fizikai aktivitás előtt ajánlott. Az egyetlen plusz teendő a gyógyszert szedő betegekre vonatkozik, ezért erről előzetesen egyeztetni kell a vizsgálatot végző orvossal. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyógyszer – jellemzően a béta-blokkoló – szedését 1-2 nappal korábban fel kell függeszteni. Erről azonban csakis a kardiológus dönthet az előzetes vizsgálatok során.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!