Kincset érő apróság: a szőlő

A szőlő magas cukortartalma miatt nem tartozik a diétás gyümölcsök közé, de rengeteg kálium, szelén, vas, réz, mangán és K-vitamin van benne.

Az élettani hatásai kapcsán ezért a legtöbbször maga a gyümölcs kerül szóba, a magja azonban még ennél is nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat. A szőlő héja és magja rendkívül gazdag a gyógynövények jótékony hatását is biztosító flavonoidokban, de tartalmaz még A-, C- és E-vitamint is. Nagy arányban találhatóak bennük antioxidánsok is, amelyek a szervezet létfontosságú alkotóelemei.

A szőlőmagban található vegyületeknek, az úgynevezett proantocianidinoknak fontos szerepük lehet bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásában és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szőlő magjából sajtolt olaj kiváló kozmetikai alapanyag, elsősorban a magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően, vitamintartalma ápolja és hidratálja a bőrt.

A szőlőmag-kivonatból készült kenőcs gyorsítja a sebgyógyulást és fokozza a bőr regenerálódását. Szintén a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szőlőmag segít megelőzni az érelmeszesedést, fogyasztása pedig a korral járó kognitív hanyatlás mértékét is lassíthatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!