Egy bacilusgazda 18.000 embert fertőzött meg

2010. 11. 20.
Szerző: Szimpatika/MTI
Vizsgálatok szerint a Haitin kitört, eddig több mint 1100 halálos áldozatot követelő kolerajárvány része annak a világjárványnak, amely 49 évvel ezelőtt kezdődött Indonéziában - közölték csütörtökön amerikai kutatók.
Gyilkos szépségek
Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ, illetve a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szakemberei szerint a DNS-vizsgálatokból kiderült, hogy a járvány egyetlen bacilusgazdától származik, de lehetetlen kideríteni azt, hogyan került be az országba.

Ember, fertőzött étel, vagy akár hajófenékben felgyülemlett áporodott víz által is behurcolhatták a kolera baktériumát a földrengés sújtotta Haitira, ahová hónapok óta érkeznek külföldi segélyek szerte a világból.

Scott Dowell, a CDC szakértője szerint az indonéziai Sulawesi (Celebesz) szigetről eredeztethető kolerajárvány 49 éven át elkerülte Haitit. A kolerajárvány az ország "éléskamrájának" számító Artibonite megyében tört ki október közepén, az első betegek jobbára rizsföldeken dolgozó munkások voltak.


Kiderült, a betegek többsége ivott az Artibonite folyó vízéből. Ha a folyóba bekerül a bacilus, akkor gyorsan elterjed az egész megyében, tekintettel arra, hogy a vidéken sokan kerülnek kapcsolatba a folyó vizével.

Mára - egy hónap leforgása alatt - több mint 18 ezren fertőződtek meg Haitin, a járványnak eddig több mint 1100 halottja van.

A közép-amerikai országban sokan azt hiszik, hogy a világszervezet alkalmazásában álló nepáli kéksisakosok hurcolták be a kórt Ázsiából. A gyanú erőszakot szült: az elmúlt napokban összecsapások törtek ki Haiti fővárosában a helyi lakosok és az ENSZ békefenntartói között, s többen meghaltak a zavargásokban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!