Háton cipelt terhek

Szerző: Z.Zs.
A nők különösen hajlamosak szenvedni tőle, hála a nehéz táskáknak, a terhességnek, és a gyerekcipelésnek.
Ezeket nehezen lehet elkerülni, és valljuk be nem is érdemes hátfájás ide vagy oda, ezért összegyűjtöttünk néhány  módszert amivel el lehet kerülni ezt az aggasztó jelenséget.

Azt régóta tudjuk, hogy a kalcium felelős a csontokért. A japán kutatók találták valami mást ami segíthet a csontokat erősíteni. A K-vitamin lehet a megoldás. Gyerekkorunkban még az orvos írta fel, felnőttként be kell érnünk a brokkolival és más leveles zöldségekkel, mint a spenót vagy a sóska. A K vitamin hatására a csontsűrűség nő.

Hány kiló a táska?

A nők táskájában manapság a laptoptól a kisautóig bármi megtalálható, néha érdemes mélyreható vizsgálatot végezni, hogy valóban szükségünk van-e arra, hogy fél kiló bulgurt cipeljünk benne, vagy a gyerek régi mesekönyvét?

Akinek a testsúlyának 10 százalékánál nehezebb a táskája, és nem hátizsákot hord, nagy eséllyel pályázhat a hátfájósok díjára. Ha nem tetszik a hátizsák, akkor olyat érdemes választani, amit keresztül lehet vetni az oldalunkon.

Aki maradna a jól bevált darabnál, az húsz percenként cserélje meg a vállán. A dolog nem tűnik komolynak, de személyes tapasztalat, hogy az egy oldalon hordott táska könnyen elferdítheti a gerincet.

Aludjon jól

Eddig azt hittük a keményebb ágy segít megakadályozni a hátfájást. Egy most végzett kutatás szerint a puha ágyban alvók kevesebb panasszal küzdenek.

És mi a helyzet a párnával? Elvileg az a jó, ha a gerinc minél kevésbé törik meg a nyaknál, tehát a kispárna a nyerő megoldás. Érdemes kipróbálni a tönkölypárnát, ami csak nevében riasztó, egyébként kényelmes, mert az apró héjak jól illeszkednek a testhez.

Hasizom erősítés

Az erős izmok segítenek a gerincet a helyén tartani. Ehhez nem kell más, mint némi testmozgás. A has egyik legegyszerűbb erősítési módja, ha a hátunkra fekszünk, és a lábakat térdben meghajlítra a padlóra helyezzük. A gerinc alsó szakaszát a padlónak feszítjük. A hasizmot megfeszítjük, és megpróbáljuk a gerinc felé húzni. Ezt érdemes hetente többször elvégezni, 8-12 sorozatot csinálva..

Labdával a hátfájás ellen

Sokan ülünk napi 8 órát egy jobb vagy rosszabb széken. A fenekünk nő, de az csak egy dolog. A hátunknak sem tesz jót. Mivel ülnünk kell, és a munkáltatónk nem biztos, hogy STOKKE székkel lep meg minket, ezért jó megoldás lehet egy párna a fenék alá, melyet direkt hátfájósoknak ajánlanak. Aki pedig bátor, az kipróbálhatja az ülőlabdát. Eleinte naponta 20 percet üljünk csak rajta, később növelhetjük az időt. Egyet nem szabad, a gerincet hátratolni, mert az több kárt okoz mint hasznot. Labdák 2000-8000 Ft körül kaphatóak, mérettől függően.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!