Fogamzásgátlási módszerek pro és kontra

Forrás: Budai Egészségközpont
Ma már számos fogamzásgátló módszer létezik, de ennek kiválasztását az életkor, az élethelyzet és az egészségi állapot függvényében érdemes meghozni.

Fogamzásgátlás már az ókorban is létezett, az igazán hatékony és megbízható formáira azonban a 20. századig kellett várni. Ma már számtalan különböző eszköz közül válogathatnak a nők. Azért elsősorban ők, mert a társadalom nagy része még mindig kizárólag az ő feladatunknak tekinti a védekezést, és mert ők azok, akik többet veszíthetnek egy nem kívánt terhességgel.

Az egyes fogamzásgátló termékek biztonságosságát az úgynevezett Pearl-index mutatja meg. Névadója, Raymond Pearl amerikai biológus képlete szerint az adja meg a Pearl-indexet, hogy ha 100 nő egy éven át ugyanazzal a módszerrel védekezik, akkor hányan esnek mégis teherbe közülük. Értelemszerűen minél kisebb a Pearl-index, annál biztonságosabb az adott fogamzásgátló módszer. Ez alapján a legbiztonságosabb módszer a műtéti sterilizáció és a fogamzásgátló tabletták használata. Előbbit azonban nagyon kevesen választják, az utóbbi pedig sok nő számára egészségügyi kockázatokkal járhat.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátló tabletták a 20. század közepe óta állnak a nők rendelkezésére. Mesterséges vagy természetes hormonok vannak bennük, melyek hatásukban közel olyanok, mint a havi ciklusért felelős ösztrogén és a gesztagén, a szervezet saját hormonjai. De hormonokat tartalmaznak egyéb fogamzásgátló termékek is, mint amilyen az esemény utáni tabletta, a fogamzásgátló injekció, a hormonális spirál vagy a hüvelygyűrű.

A legszélesebb körben a fogamzásgátló tabletták terjedtek el. Az úgynevezett kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, megakadályozzák az ovulációt, megvastagítják a méhnyak által termelt nyákot, ezzel is akadályozzák a spermiumok méhüregbe jutását. Előnyei közé tartozik a magas hatékonyság, a sok nő számára a kevésbé erős és fájdalmas menstruáció, a különböző nőgyógyászati ciszták kialakulási esélyének csökkentése. Hosszantartó, több tízéves szedés után igazoltan egészséges, kevesebb kromoszóma rendellenességet mutató magzat születik (az évek során megóvott egészséges peték miatt).

Ugyanakkor a tabletták szedése hátrányokkal is járhat: többen tapasztalnak fejfájást, hányingert, mellfeszülést, csökkent libidót. Továbbá növelhetik a magas vérnyomás, a stroke, a vérrögképződés és a szívinfarktus kockázatát.
Ha valaki gyereket szeretne, és korábban tablettával védekezett, időt kell adnia a szervezetének, hogy „kitisztuljon” belőle a gyógyszer.

Fizikai fogamzásgátlók

A fizikai vagy mechanikus fogamzásgátlás lényege, hogy valamilyen akadályt kell képezni, hogy a spermiumok ne juthassanak el a petesejtig. Ez a fizikai akadály lehet a gumióvszer, az úgynevezett női óvszer, a méhszájsapka, a pesszárium, de ide soroljuk a kicsit más elven működő spirált is. A felsoroltak közül a gumióvszer az egyetlen, ami a férfira (vagy a férfi és a nő együttműködésére) bízza a védekezést. Sokan elutasítják a használatát, pedig ez az egyetlen fogamzásgátló eszköz, ami egyben a nemi betegségek ellen is véd. Nem tartós kapcsolatokban, fiatal korban éppen ezért a legjobb választás.

Magyarországon viszonylag sok nő használ réz vagy műanyag spirált. Ezt kizárólag orvos helyezheti fel a méhen belülre. A spirál megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását, ezáltal a terhesség létrejöttét azzal, hogy úgynevezett steril gyulladást hoz létre a méhben. A spirál nagy előnye, hogy nem kell vele napi szinten foglalkozni, ha egyszer felhelyezik, akár öt évig is használható rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés mellett. Kapható belőle hormonmentes változat, így a hormonális fogamzásgátlók okozta mellékhatások elkerülhetőek, de sajnos a spirálok növelik a gyulladások, fertőzések kialakulásának veszélyét. Alkati kérdés is: vannak, akiknek a szervezete egyszerűen „nem bírja” a spirált. Még nem szült nőknek, a szexuális élet kezdetén járó fiataloknak nem ajánlják.

A pesszárium olyan hüvelybe helyezhető eszköz, amely mint egy sapka, eltakarja a méhszájat, így a spermiumok nem tudnak bejutni. Előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen hormont, így a nők egészségére nem káros. Hátránya, hogy kell némi ügyesség a felhelyezéséhez, és a spirálhoz hasonlóan nem mindenki bírja jól, valamint szintén növeli a fertőzések kialakulásának esélyét.

Kémiai fogamzásgátlók

A kémiai fogamzásgátlók egyszerű elven működnek: elpusztítják a spermiumokat, így akadályozzák meg a fogamzást. Kaphatóak hüvelykúp, krém, zselé és hab állagban is. Semmilyen mellékhatást nem okoznak, nem ártanak a női szervezetnek, de alacsony hatékonyságúak, ezért akkor javasolt a használatuk, ha valamilyen más fogamzásgátló eszköz mellé, kiegészítésként, plusz biztonsági elemként vetik be őket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!