Zeneterápia segíthet a demenciával élőknek

Forrás: felejtek.hu
Újszerű, zeneterápiás kezdeményezést indítottak útjára Észak-Angliában. A Machester Camerata eseményein résztvevők énekelhetnek, hangszereken játszhatnak, táncolhatnak, sőt akár saját zenei darabot is írhatnak. Az alkalmakon zeneterapeuta, zeneszerző és zenészek is részt vesznek.

A kávézó foglalkozásai ingyenesek a demenciával élők és róluk gondoskodók számára, hogy ezzel is elérhetőbbé tegyék a zene gyógyító erejét mindenki számára. Ráadásul mindezt azt követően teszik, hogy az elmúlt másfél év a koronavírus-járvány során hatalmas terhet rótt mind a demenciával élők lelki egészségére, mind a róluk gondoskodókra.

David Tollington, a zenekar kürtöse elmesélte, hogy a látogatóik egy része nem tudja felidézni, hogy mit is evett aznap reggelire, azonban amikor megszólal egy számára ismerős dallam, a teljes szöveget végig tudja énekelni. 

Bob Riley, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy eseményeiken nincs semmilyen elvárás zenei képzettségre vagy tehetségre vonatkozóan, mindenki részt tud venni a foglalkozásokon a maga képességei szerint.

A tudományos kutatások is azt támasztják alá, hogy a zeneterápia segíthet csökkenteni a demenica tüneteit és javítani az életminőségen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!