Kukorica: a legédesebb gabona

A kukorica a XVI. században Amerika felfedezésével érkezett a tengerentúlról Európába, majd a törökök közvetítésével jutott el hazánkba. Nem véletlen, hogy a kukorica népies magyar nevei a tengeri és a törökbúza.

A kukorica a legédesebb gabonafélénk, amelynek számos jótékony hatása van. Gazdag élelmi rostokban, amelyek megakadályozhatják a székrekedés és a magas koleszterinszint kialakulását. Emellett a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet.

Szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére és kezelésére. Levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, a vesekő kialakulását, és csökkenti a húgyúti, valamint a hólyagpanaszokat.

A kukoricabajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban alkalmazzák. Torzsájának leve csillapítja az orrvérzést, a menstruációs panaszokat és elősegíti a hegképződést. A magokból borogatás készíthető a duzzadt, bevizesedett lábakra és ízületi fájdalmak esetén is hasznos lehet.

A főtt kukorica fogyasztása kitűnő megoldás az agyi funkciók fokozására, hiszen B1-vitamint is tartalmaz, amely jótékonyan hat a memóriára és a koncentrációs képességre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!