A kukorica a legédesebb gabonafélénk, amelynek számos jótékony hatása van. Gazdag élelmi rostokban, amelyek megakadályozhatják a székrekedés és a magas koleszterinszint kialakulását. Emellett a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet.
Szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére és kezelésére. Levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, a vesekő kialakulását, és csökkenti a húgyúti, valamint a hólyagpanaszokat.
A kukoricabajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban alkalmazzák. Torzsájának leve csillapítja az orrvérzést, a menstruációs panaszokat és elősegíti a hegképződést. A magokból borogatás készíthető a duzzadt, bevizesedett lábakra és ízületi fájdalmak esetén is hasznos lehet.
A főtt kukorica fogyasztása kitűnő megoldás az agyi funkciók fokozására, hiszen B1-vitamint is tartalmaz, amely jótékonyan hat a memóriára és a koncentrációs képességre.