A természet hatása a demenciával élőkre

Forrás: felejtek.hu
A szabad levegőn, nyugodt környezetben töltött idő mindannyiunknak segít a kikapcsolódásban és a stressz csökkentésében. A demenciával élőknél sincs ez másképp. Ráadásul a természet hangjainak, színeinek és látványának megtapasztalása nagyszerű érzékszervi stimulációt is jelent az idősek számára.

Érdemes megfontolni az alábbi ötleteket, hogy ezzel is elő tudjuk segíteni a demenciával élő személy kapcsolódását a természethez.

Sokan kifejezetten kedvelik a friss levegő vagy frissen vágott fű illatát. Másokra a rozmaring, menta, zsálya vagy az olyan virágok illata, mint a levendula, rózsa vagy jázmin aromája hat megnyugtatóan. Ha nincs lehetőségünk kertben vagy egy parkban-erdőben megkeresni ezeket az illatokat, akár illóolaj formájában is becsempészhetjük a mindennapokba őket.

Ha a demenciával élő személy mobilitása megengedi, menjünk el sétálni a természetbe vagy egy parkba. Ma már vannak olyan mobiltelefonos applikációk is, amikkel könnyen be tudjuk azonosítani a növényeket, fákat, virágokat. 

Amennyiben van otthon kertünk, ott is sok időt tudunk tölteni. Vannak, akik a fűnyírást kedvelik, míg mások örömmel önöznek, ültetnek, gyomlálnak vagy metszenek.

Ám még kert híján is találkozhatunk otthonunkban a természettel: elég hozzá egy ablakpárkány és néhány kaspó. Akár szobanövényt, virágot vagy fűszernövényt ültetünk bele, szívmelengető lesz napról napra gondoskodni róla és figyelni a növény fejlődését. 

Sok idős, demenciával élő ember számára az is remek elfoglaltság, ha az ablak közelébe madáretetőt helyezünk és megfigyelhetik a madarak jövés-menését. Mindezt állatokról szóló képeskönyvekkel, albumokkal is kiegészíthetjük.

A természettel történő interakció egy formája az is, ha művészi alkotás, festés, rajz vagy kollázs formájában foglalkozunk a témával. Ma már sokféle tematikus színező és kirakós is létezik, érdemes kerttel és élővilággal foglalkozókat keresni, hogy ezáltal is közelebb hozzuk a természetet a demenciával élő személy számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!