Iskolások fedeztek fel egy kihalt madárfajt

2021. 09. 23.
Forrás: ng.hu
Az ősi pingvin lábai kifejezetten hosszúak voltak, magassága az 1,4 métert is elérhette.

Egy kihalt pingvin kövületét fedezték fel új-zélandi iskolások. Simone Giovanardi, a Massey Egyetem munkatársa és kollégái egy friss tanulmányban írják le a fajt.

Fotó: Simone Giovanardi

A legkorábbi pingvinkövületek több tízmillió évesek, a fosszíliák többségét pedig Új-Zélandon tárták fel. 2006-ban egy gyermekek számára fenntartott természettudományos klub tagjai Chris Templer szakértővel Kawhiánál bukkantak a hatalmas madár meglehetősen komplex maradványaira.

A kövületet utóbb a kutatók 3D képalkotó vizsgálatnak vetették alá, az eredményeket pedig más fajok adataival vetették össze. Daniel Thomas, a csapat tagja szerint a pingvin mintegy 22,7-34,6 millió éve élt, ekkor a térség, Waikato régió nagy része még víz alatt volt.

Az állat lábai meglehetősen hosszúak voltak, erre utal a faj nevében a waewaeroa – ez maoriul hosszú lábat jelent. A pingvin a szárazföldön járva 1,4 méter magas lehetett, és a kihalt Kairuku nem tagja volt.

Steffan Safey, a felfedezők egyike szerint lenyűgöző érzés, hogy ennyi év után, gyermekként elért eredményük miként járult hozzá a tudományos munkához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!