Öt háztartási eszköz, amely megkönnyíti a gondoskodást

Forrás: felejtek.hu
Csakúgy, mint minden valamirevaló mesterembernek, a demenciával élő személyről gondoskodó hozzátartozónak is szüksége van egy sor fontos és nélkülözhetetlen eszközre ahhoz, hogy a lehető legjobb munkát végezhesse.

Már azért is érdemes az adott feladathoz választani a megfelelő eszközt, mivel ez megkönnyíti nem csupán a gondoskodást, hanem a demenciával élő szerettünk életét is kényelmesebbé teszi. Természetesen sok esetben személyre kell szabni a megoldásokat, azonban ez is egyszerűbb, ha rendelkezünk a megfelelő megközelítéssel.

A következő eszközökből nem lehet otthon elég. Érdemes többet is tartani belőlük és meglátjuk, hogy mindig a legjobbkor lesznek kéznél!

Mosdókendő

A frottír kendők nem csak a tisztálkodásnál jönnek jól, hanem minden olyan helyzetben, amikor a konyhai papírtörlő, a szalvéta vagy a popsitörlő nem elég. Használat után csak be kell dobnunk a mosógépbe – ha pedig olyan feladatban kellett bevetnünk, ami nem kifejezetten kellemes, akár ki is dobhatjuk. Éppen ezért érdemes nagy kiszerelésben, olcsóbb háztartási boltban beszerezni ezeket. A praktikum azt diktálja, hogy a legjobb, ha egyszerű fehér, könnyen hipózható kendőket vásárolunk.

Törölköző

A mosdókendőköz hasonlóan ezeket is nagy kiszerelésben vegyük, hiszen számtalan helyzetben hasznosak lesznek. Étkezéskor a demens személy ölébe tehetjük, ezzel óvva a ruhát és megspórolva egy esetleges átöltözést az idős szerettünknek. Ha felmelegítjük a radiátoron vagy a szárítógép rövid programján, a fürdés utáni pillanatok is kellemesebbé varázsolhatóak vele. Mivel a fürdőszobai szőnyegek az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élők számára csúszásveszélyt jelenthetnek, a kádból vagy zuhanyból inkább erre lépjen rá az idős beteg, majd miután a talpát megszárítottuk, félre is tehetjük a törölközőt. Itt is érdemes fehér, hipózható verziót választani és együtt is tudjuk mosni a mosdókendővel.

Mosható betét

Az újrahasznosítható inkontinenciabetétek sok szempontból előnyösebbek eldobható társaiknál. A környezetvédelmi indokon túl az szól még ezek mellett, hogy nem gyűrődnek fel és ezáltal kényelmesebbek is. Ugyan áruk magasabb, ám már rövid távon megtérül. Érdemes tartani otthon egy adag hagyományos, eldobható inkontinenciabetétet is azokra a napokra, amikor elmaradtunk a mosással vagy amikor extra védelemre van szükség a mosható betétek alatt.

Kézfertőtlenítő

Manapság szinte magától értetődő alapkellék a kézfertőtlenítő otthonunkban. Egy egészséges felnőtt számára nem probléma felpattanni a fotelből és elmenni kezet mosni, ám egy idős, demenciával élő embernek már annál megterhelőbb lehet. A kézfertőtlenítő mennyei adomány ilyenkor is.

Járókeret, rollátor

A mobilitás nagy kincs, hiszen lehetővé teszi a mindennapi feladatok elvégzését, például a mosdóhasználatot vagy az ágyba történő befekvést. Egy demenciával élő személy függetlensége a betegséggel együtt fokozatosan kezd elveszni, ám egy járókerettel vagy gördíthető rollátorral valamennyit visszaadhatunk ebből a szabadságból. Arról nem is beszélve, hogy a személyes gondoskodást is egyszerűbbé teszi. Szerencsére manapság már bérelni is van lehetőségünk ezeket az eszközöket – feltétlenül olyat válasszunk, aminek magasságát a szerettünkéhez állíthatjuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!