Milyen tünetek utalnak felszívódási zavarra?

Forrás: Budai Allergiaközpont
A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

A felszívódás bonyolult folyamata

Az elfogyasztott ételek emésztése és a felszívódás komplex folyamat. Az összetett szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat először is felszívódásra alkalmas alkotóelemekre kell bontani, majd az emésztőszervek összehangolt munkáját követően a hasznos összetevők felszívódnak. A felszívódás döntően - a táplálék molekuláinak mintegy 80%-a - a vékonybélben történik, a bélbolyhok segítségével. A vastagbélben szívódik fel a víz, a vitaminok és ásványi anyagok a bélfalon át. A felesleg, a fel nem szívódott anyagok pedig bélsárként összesűrűsödve, széklet formájában távoznak.

Felszívódási zavar – szerteágazó tünetek

A különböző hasi panaszok és a puffadás népbetegséggé vált az elmúlt években – magyarázza dr. Németh Alíz. Ebben döntő szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás, a túl gyors étkezések, a stressz, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is. Önmagában ez a két tünet számos problémára utalhat, ám gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek, melyek kapcsán már felvetődik a felszívódási zavar gyanúja. A panaszok súlyossága változó, az enyhétől a súlyosig, leromlott általános egészségi állapotig is terjedhet. Ilyen tünetek lehetnek: hasi fájdalmak, puffadás, hasmenés, fogyás, gyengeség, fáradékonyság, vérszegénység, izomgörcsök, szájzúg berepedése és menstruációs zavarok.

Látható, hogy a tünetek egy jelentős része nem feltétlenül gasztroenterológiai panasz. Nem ritka, hogy más problémák kapcsán, másik szakorvostól kerülnek ide a betegek, mert a kivizsgálás során felmerül a gyanú, hogy felszívódási zavar állhat a tüneteik mögött – mondja dr. Németh Alíz. Már egy egyszerű laborlelet is árulkodó lehet. Alacsony vas-, B12 vitamin- vagy folsav-szint esetén például nem minden esetben vérképzőszervi a probléma eredete, gyakran gasztroenterológiai eltérés van a háttérben.

A felszívódási zavar kivizsgálása

Nagyon fontos a részletes beszélgetés, a beteg alapos kikérdezése. Lényeges tudni, hogy volt-e például autoimmun gluténérzékeny beteg a családban, végeztek-e gyomor- vagy bélműtétet a betegnél. Hasnyálmirigy- és epebetegség, étkezési szokások, trópusi országbeli utazás is szóba kerülnek az első orvosi vizit során. Ezek az információk segítenek leszűkíteni a további kivizsgálás menetét. Az elhangzottak függvényében sor kerülhet például laboratóriumi vizsgálatokra, hidrogén kilégzési tesztre, széklet- és endoszkópos vizsgálatra is.

A vizsgálatok eredményét a beteg adataival összevetve születik meg a diagnózis és kezdődhet meg a kiváltó októl függő, személyre szabott kezelés. A felszívódási zavart okozó gyakori kórképek lehetnek többek közt autoimmun gluténérzékenység (cöliákia), a kontaminált vékonybél szindróma – SIBO, a tejcukor-érzékenység vagy a Crohn-betegség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!