Egy amerikai hungarikum

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk és fűszernövényünk a paprika, amely Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos.

A paprika Amerikából került át Európába, ahol gyorsan kedvenc lett. Az őrölt paprika a hazai gasztronómia jellegzetes fűszere, de nem csak a magyar konyha használja előszeretettel. Két tulajdonsága miatt különösen érdemes paprikát fogyasztani: sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz.

Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres fogyasztása mellett garantáltan elkerülhető a megfázás vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően felső-légúti betegségek esetén is hasznos lehet a fogyasztása. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kialakulását, a csontok és ízületek kopását. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatású. Keringés- és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van, ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!