A hátfájás kezelésében segít egy telefonos applikáció

Forrás: MTI
A JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg norvég és dán kutatók cikke egy új telefonos alkalmazásról, mely segítséget nyújthat a hátfájás kezelésében.

A selfBACK névre keresztelt applikáció először számos kérdést tesz fel a betegnek, melyeket megválaszolva a lehető leginkább hasonló betegcsoporttal veti össze egy mesterséges intelligencián alapuló módszer a kezelés módját és a terápia során elért haladást. Az app elmagyarázza a betegnek a hátfájás okát, és egyrészt tornagyakorlatokat javasol, másrészt tájékoztatást ad arról, milyen mozgásformákat szabad elvégezni és milyeneket nem. A telefonon a javulás függvényében minden hétre lebontva egy terv jelenik meg az elvégzendő tornagyakorlatokról.

A kutatók 460 beteg bevonásával egy randomizált klinikai vizsgálatot végeztek az alkalmazás hasznosságáról, ahol a résztvevők fele standard kezelést kapott, míg a másik fele a standard kezelés mellett az appot is használta. A három, hat és kilenc hónap múlva felvett eredmények szerint főbb javulás a kontroll csoport 39%-ánál jelentkezett, míg ez az arány az alkalmazást használók körében 52% volt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!