Elfogyasztható-e a lejárt élelmiszer?

Forrás: Tudatos Vásárlók
Magyarországon évente átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk a szemetesbe. Az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi a különbség a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között. Mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat?

Annak, hogy egyáltalán ne, vagy legalábbis keveset pazaroljunk, millió trükkje, megoldása létezik a tervezéstől a fagyasztáson át a maradékmentő megoldásokig. Azt, hogy egy bontatlan terméket, legyen az kukoricakonzerv vagy csomagolt csirkemell, meddig használhatunk fel, a minőségmegőrzési-, illetve fogyaszthatósági idő jelzi. De mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat? Mindenképpen szemét az, ami lejárt, vagy vannak kivételek?

Minőségmegőrzési idő

A minőségmegőrzési idő feliratot a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett (pl. fagyasztás, konzerválás) élelmiszereken láthatjuk, pl. konzervek, gabonatermékek, rizs, fűszerek, mélyhűtött termékek.

Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátumot követően is biztonságos, ha betartottuk a tárolásra vonatkozó utasításokat, és a csomagolás nem sérült. A minőségmegőrzési idő itt annyit jelent, hogy az élelmiszer ezt a dátumot követően már veszíthet ízéből, aromájából vagy állaga nem lesz tökéletes.

Ha a minőségmegőrzési idő járt le, de a termék még bontatlan vagy száraz anyag, pl. tea, fűszer, stb., érdemes tenni vele egy próbát. Nyissuk ki, szagoljuk meg, és ha ránézésre és illatra rendben lévőnek tűnik, belekóstolhatunk.

A minőségmegőrzési időt angolul a Best before felirat jelzi.

Fogyaszthatósági idő

A fogyaszthatósági idő, valamint a fogyasztható feliratok a rövid, néhány napos lejáratot jelzik, és olyan élelmiszerek esetében használatosak, amelyek gyorsan romlanak (pl. készételek, fagylalt, hús, húskészítmények, tejtermékek).

 

A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott, mert nem tekinthető biztonságosnak.

Ez alól persze vannak kivételek, hiszen ha például a tehéntej már lejárt, még remek aludttej készülhet belőle, és néha a sajtoknak sem árt, ha tovább érnek, de általánosságban, ha a biztonságra törekszünk, a fogyaszhatósági időt vegyük komolyan.

Az ilyen termékeken általában jelölik a tárolási utasításokat, amiket fogyasztóként kövessünk: pl. „hűtve tárolandó”, „tárolási hőmérséklet: 2–4°C között”.

A fogyaszthatósági időtől nyugodtan eltekinthetünk akkor, ha az élelmiszert a vásárlás után otthon közvetlenül lefagyasztjuk, a felhasználhatósága megfelelő fagyasztás esetén meghosszabbítható. Ebben az esetben kövessük a csomagoláson megadott utasításokat, pl. mint „a fogyasztható felirat után álló dátum lejárta előtt lefagyasztható”, „fagyasztott állapotban kell felhasználni” vagy „felhasználás előtt teljesen felolvasztandó, és 24 órán belül fel kell használni”.

A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszer csomagolásának felnyitása után kövessük a tárolásra és a felhasználásra vonatkozó olyan utasításokat, mint például „felnyitást követő három napon belül fogyasztandó”.

A fogyaszthatósági időt angolul a Use by felirat jelzi.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!