Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk?

Forrás: Budai Egészségközpont
Tűző napon tartózkodva nemcsak az UV-sugárzás miatti leégés, illetve a keringési zavar veszélyének tesszük ki magunkat, hanem igen gyakori a fedetlen fővel elszenvedett napszúrás, hőguta is.

Ha árnyék nélküli helyen, strandon sokat időzve egyszer csak szédülés, émelygés, fejfájás fogja el, a bőre száraz lesz és kipirosodik, akkor feltétlenül gondolnia kell a napszúrás vagy annak súlyosabb formája, a hőguta lehetőségére.

A napszúrás során a magas hőmérséklet és a napsugárzás hatására az agyhártyák megduzzadnak, vizenyő keletkezik, nő a koponyaűri nyomás, és kórokozók nélküli, ún. steril gyulladás alakul ki. A jellegzetes tünetek, az émelygés, szédülés, fejfájás amiatt jelentkeznek, hogy a duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit.

Ha a test túlmelegszik, a szervezet pozitív hőmérlege káros folyamatokat indít el, ráadásul a fedetlen fejet érő napsütés hatására a fej, az agy a test többi részénél jobban felmelegszik. A napszúrás enyhébb fokozatát felhevülésnek, súlyosabb formáját hőgutának nevezzük. Ez utóbbi esetben a szervezet hőszabályozása, folyadék- és sóháztartása is felborul.

 A napszúrás leginkább a gyermekeket veszélyezteti, mert az ő hőszabályozásuk, folyadékháztartásuk még érzékenyebb, és a vékonyabb koponyacsontjaik kevésbé védik az agyhártyákat a káros sugárzástól. Hajlamosít a napszúrásra minden olyan állapot, amely rontja a hőtoleranciát: az idős kor, több pszichiátriai és érrendszeri betegség, a túlöltözöttség, a túl kevés folyadékfogyasztás, a fizikai megterhelés, valamint egyes gyógyszerek alkalmazása is.

Enyhe rosszulléttől az eszméletvesztésig

A napszúrás enyhébb esetben szédüléssel, gyengeségérzettel, fényérzékenységgel, fejfájással, hányingerrel, hányással, hőemelkedéssel, súlyosabb esetben ájulással is járhat. A hőguta tünete a vörös arc, a forró, száraz bőr, a bizonytalan járás és a gyorsan emelkedő láz, amelyet tudatzavar, eszméletvesztés, idegrendszeri tünetek is követhetnek.

Csecsemőkorban az intenzív sírás mellett a kutacs feszülése és elődomborodása, a bőr kipirosodása, láz, hányás jelzi a bajt, és súlyos esetben eszméletvesztés is bekövetkezhet.

Elsősegély napszúrás esetén

Először is mielőbb árnyékos helyre, hűvös helyiségbe kell juttatni a beteget, lefektetni, a túlmelegedést a tarkójára, felsőtestére tett hideg vizes borogatással, esetleg langyos vizes lemosással vagy zuhannyal, a folyadékhiányt pedig alkohol és koffeinmentes itallal, elsősorban hűvös ásványvízzel enyhíthetjük leginkább. A folyadékvesztés sóhiányt is okoz, ami pótlásra szorul, így egy csipetnyi sót is ajánlatos beletenni. A lázat mindenképpen csillapítani kell, különösen kisgyermekek esetében. Enyhébb esetben a lázcsillapítás és folyadékpótlás elegendő, orvosi kezelés nélkül is, de csecsemők, kisgyermekek esetében, illetve súlyosabb idegrendszeri tünetek, például eszméletvesztés esetén orvosi segítségre is szükség van.

Előzzük meg!

Egy kis elővigyázatossággal megelőzhető a napszúrás, a hőguta, amivel egyben a nyár másik nagy veszélye, a káros UV-sugarak ártalmai ellen is tehetünk: a déli órákban lehetőleg húzódjunk árnyékba, és a tűző napon ne tartózkodjunk hosszasan fedetlen fővel. Világos vászonsapka vagy jól szellőző, a tarkót is védő, széles karimájú szalmakalap megvéd a fej túlzott felmelegedésétől. A nyári hőségben több folyadékra van szükség, és lehetőleg ez ne koffein vagy alkoholtartalmú legyen, mert azok dehidráló hatásúak. A verejtékkel együtt só is távozik a szervezetből, ennek pótlásához jó szolgálatot tehet egy kis sós rágcsálnivaló is, sós mogyoró vagy ropi is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!