Valódiként működő, mesterséges szívet alkottak

Forrás: MTI
A közelmúltban újfajta, „total artificial heartnak”, avagy TAH-nak nevezett mesterséges szívet ültettek be egy hirtelen fellépő szívelégtelenséget szenvedett, 39 éves férfi testébe a Duke Egyetem kórházának sebészei.

A hagyományos mesterséges szívektől eltérően a TAH az emberi szívhez hasonlóan működik, és a műtét után nagyobb önállóságot biztosít a szervátültetett beteg számára. A TAH-t egy Carmat nevű francia cég fejlesztette ki, és a készüléket két kamra, illetve négy biológiai szívbillentyű alkotja.

A szívverés előidézéséért egy külső táskában cipelt működtető folyadék a felelős. A pumpafunkciót a szerkezetre telepített szenzorok és mikroprocesszorok által felderített információk alapján, a páciens szükségleteivel összhangban mikropumpák biztosítják. A mechanikus szervet két nyílás köti össze a fő ütőér szerepét betöltő aortával, valamint a tüdő oxigénellátásáért felelős tüdőartériával.

A műszívet később megkapó, észak-karolinai (USA) páciensnél a Duke Centerben diagnosztizálták az akut szívelégtelenséget, és ebben az intézményben a beteg egy bypass-műtéten rögtön át is esett. Minden erőfeszítés ellenére a beavatkozás után a férfi állapota rohamosan tovább romlott, így nem volt lehetőség kivárni, amíg egy hagyományos szívátültetést végrehajthatnak rajta.

Az amerikai páciens állapota jelenleg stabil, de az élete továbbra sem könnyű, hiszen az egy vezérlőt és két akkumulátorcsomagot magába foglaló, négy kilogrammos táskát folyamatosan magával kell cipelnie, ráadásul az elemeket nagyjából négy óránként újra kell töltenie.

Az Európában egyébként már jóváhagyott készülék mindazonáltal csak átmeneti megoldás, és csak olyan, végstádiumú, mindkét kamrát érintő szívelégtelenséget elszenvedő betegeknek szánják, akiken várhatóan 180 napon belül már egy „hagyományos” szívtranszplantációt is el lehet végezni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!