Stroke után afázia: a beszédtanulás segítése

Forrás: Afázia - az Újrabeszélők Egyesülete
Elkészült az Afázia Egyesület saját fejlesztésű Afázia Gyakorló applikációja, ami mától fogva minden magyar anyanyelvű érintett számára hozzáférhető és letölthető.

Az afázia egy szerzett nyelvi és kommunikációs zavar. A betegséget megelőzően minden érintett beteg úgy beszélt és élte az életét, mint bárki más. Aztán derült égből villámcsapásként, egyik napról a másikra – az afáziát kiváltó stroke, baleset vagy egyéb agyi sérülés következtében – megváltozott az élete: máshogy működnek a korábbi kapcsolatok az agyban a nyelvvel, a világgal, a másokhoz való kapcsolódással, esetleg mozgással. Az afáziás betegek nagy része mindent tud és ért, csak nem tud megfelelően válaszolni.

Mindig van lehetőség a tanulásra. A fejlődés mértéke egyéntől és sérüléstől függ. Az újratanulás életünk végéig tart és minden egyes fejlesztéssel töltött nap és alkalom egy újabb esély az afáziás betegeknek.

Az afázia tünetei

Különböző életkorban jelentkezhet, az afázia nemcsak az időskorban fordul elő!
A betegség tünetei sokfélék lehetnek. Van olyan beteg, aki nem tudja megfogalmazni gondolatait, panaszait, kívánságait; egy másik pedig rosszul érti, amit mondanak neki. Gondot okozhat az olvasás, írás. Az afázia típusától függően különböző mértékben sérülhet a beszédmegértés, a spontán beszéd, az olvasás- és íráskészség. Előfordulhat az emlékezet zavara, furcsa, értelmetlen szavak jelennek meg a beszédben, nem tudja megismételni a szavakat. Írásban sem tudja kifejezni magát, és gyakran olvasni sem tud, vagy nem érti meg, amit olvasott.

Az Afázia Egyesület hiánypótló érdekvédelmi és rehabilitációs tevékenysége révén több száz afáziás betegen segített 2007-től. A foglalkozások és az általuk szervezett közösség gyorsítja az újrakezdést és a gyógyulást. Az új alkalmazás több mint ezer logopédiai feladatot tartalmaz a nyelvi kommunikáció számos különböző összetevőjére fókuszálva. Afáziásként használható önállóan is, vagy hozzátartozói, illetve logopédusi segítséggel. Az Afázia Egyesület honlapjáról bárki letöltheti neve, e-mail címe és a település nevének megadásával.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!