Tehén-maszkkal csökkentenék a metánszennyezést

Forrás: ng.hu
Mivel a fogyasztói igények sem a marhahús, sem a tejtermékek terén nem csökkennek, ám valahogyan vissza kellene fogni a szarvasmarhák metánkibocsátását, két vállalkozás merész ötlettel állt elő.

A brit Zelp nevű startup vállalkozás terméke az a metánelnyelő maszk, amelyet a szarvasmarhák orra elé applikálhatnak. A módszert a Cargill nevű mezőgazdasági óriásvállalkozás támogatja. A Cargill felelős az USA marhahús-termelésének 80 százalékáért, és világszerte rengeteg mezőgazdasági projektje van, amelyek közt jócskán akad a környezetvédelemmel ellentétes is (pl. pálmaolaj-üzletág), épp ezért a céget joggal szeretnék nagyon sokan egy jóval zöldebb irányba terelni.

Az elmúlt 30 évben 70 százalékkal nőtt a tejtermék és marhahús iránti igény, és a világ metán-kibocsátásának közel 15 százalékát a szarvasmarhák adják. Azt pedig ma már tudjuk, hogy a metán jóval potensebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid. A Zelp által kifejlesztett eszköz, vagyis a tehenek számára készült metánelnyelő maszk többféle célra használható: számos olyan adatot is gyűjt az állatról, amelyből például (korai betegségfelismeréssel együtt) annak egészségi állapotára lehet következtetni, és a beépített GPS nyomkövető révén az állat aktivitása is felmérhető. Az elnyelt metán mennyiségét folyamatosan, valós időben méri az eszköz, így a marhatartók bármelyik pillanatban tisztában lehetnek azzal, hogy eleget tesznek-e a környezetvédelmi irányelveknek vagy a piaci igényeknek. A készülék a metánt szén-dioxiddá alakítja át, ami ugyan szintén üvegházgáz, ám a metánhoz képest 80-szor gyengébb a hatása.

Az eszköz kötőfékkel egyszerűen felerősíthető az állat fejére, többféle méretre állíthatóan készül az állatok kényelme érdekében, a felhelyezést követően pedig 4 éven át hatékonyan működik. A szűrő a tehén orra elé lógva vonja ki a kilégzett gázt, és a tesztek során az összkibocsátás 53 százalékát kötötte meg. Az eszköz energiaellátását egy napelemmel működő termoelektromos generátor végzi.

A Cargill tavaly határozta el, hogy az általa az USA-ban termelt marhahús metánkibocsátását 30 százalékkal csökkenti. Úgy vélik, hogy a teheneknek készült maszk - bár még most is tesztelés alatt van, de - a megavállalat európai marhatenyésztői révén gyorsan elterjedhet.
Egyelőre az eszköz ára még nem ismert, ez részint a még folyamatban lévő tesztektől is függ, ám ez az egyik legfontosabb tényező abban, hogy elterjedjen. Azonban a szakemberek úgy vélik, azzal, ha a farmerek pl. klímabarát húst vagy tejet árulnak, többletbevételhez is juthatnak majd.

Az egészen őrültnek tűnő tehénmaszk ötlete csak egy azok közül, amelyekkel a metán mennyiségét szeretnék csökkenteni. A takarmánytípustól kezdve az adalékanyagokon át számos módszer felmerült és fejlesztés alatt áll. A végleges megoldást valószínűleg mégsem ezek fogják jelenteni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!