Génmódosított növényekkel tisztítanák meg a talajt

Forrás: ng.hu
Amerikai kutatók olyan, mérgező és rákkeltő talajszennyeződésektől szeretnének megszabadulni, amelyet katonai robbanóanyagok hagytak maguk után.

Washingtoni Egyetem szakemberei által kifejlesztett génmódosított fűféle képes volt kivonni a talajból a robbanóanyagok hagyta szennyeződést. A vesszős köles (Panicum virgatum) az amerikai préri leggyakoribb fűféléje képessé vált arra, hogy a robbantásoknál használt, RDX nevű szerves molekulát 3 év alatt teljesen eltüntette a katonai terepek talajából. Az RDX magától nem bomlik le, mérgező, rákkeltő hatású, és a talajvizet is elszennyezheti, illetve a vízbe jutva nagy távolságokra is eljuthat.

Forrás: University of Washington

A kutatók egy talajlakó baktériumtól, a Rhodococcus rhodochrous 11Y-tól kölcsönzött két gént építettek be a vesszős kölesbe: a xplA és xplB nevű gének egy olyan enzim termelését irányítják, amely lebontja az RDX molekuláit. Míg a normál vesszős köles felveszi a talajból e szennyeződést, majd utána a szöveteiben tárolja, a génmódosított vesszős köles le is bontja, vagyis a növényben sem marad benne a szennyezőanyag.

A génmódosított fűfélét már sikeresen tesztelték egy katonai gyakorlótéren egy 3 éves időszakban, és a vizsgálatok szerint a szennyeződés mértékétől függhet az, hogy mennyi idő alatt bontja le a növény azt.

„A géntechnológiai laboratóriumunk szakterülete, hogy a haszonnövényeket, füveket vagy szobanövényeket különféle szennyező anyagok lebontására alkalmassá tegyük” – mondta Stuart Strand, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. „A fő cél az, hogy megakadályozzuk a mérgező, rákkeltő szennyeződés bejutását a talajvízbe a katonai gyakorlóterületeken és környezetükben.” A módszer nemcsak egyszerű, de sokkal olcsóbb is bármi más talajtisztítási módozatnál.

Mivel a robbanóanyagok iránti igény nem igazán csökken, és jelenleg is hatalmas területeken található RDX-szel szennyezett talaj, az átalakított fűfélére nagy lesz az igény, amint megkapja a biztonsági tanúsítványát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!