Fájdalomcsillapítás – pirulák nélkül

Forrás: medicalonline.hu
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy agyi implantátumot, amely még az előtt elnyomja a fájdalmat, mielőtt az érdemben kiteljesedhetne.

A fájdalom jeleit felismerő és azokat rögtön fel is számoló implantátumot fejlesztettek ki a New York-i Egyetem tudósai. A találmány a zárthurkú agy-gép interfészek halmazát gazdagítja. Az ilyen típusú eszközöket korábbi tesztek folyamán például epilepsziás rohamok detektálására és kezelésére használták – ez az első alkalom, hogy a bennük rejlő potenciált immár a fájdalomcsillapítás területén is felmérik.

A tanulmányban bemutatott kísérleti eszköz két agyi régióval kapcsolódik össze. A mechanizmus úgy működik, hogy miután a fájdalomjeleket egy, az agy elülső kérgébe ültetett elektródatömb észleli és dekódolja, egy optogenetikai rendszer a prefrontális kéreg régiójában lévő sejteket fájdalomcsillapításra stimulálja. Mindezzel tulajdonképpen a fájdalmat immár csírájában elfojtó, valós idejű neurofeedback-ciklust hoz létre az implantátum.

Jing Wang, az új tanulmány vezető szerzője szerint a rendszer automatizált jellege csökkenti a túlhasználat kockázatát, mivel a fájdalom enyhítésének procedúrája a páciensek szándékától függetlenül kezdődik el. A rágcsálókon végzett tesztek alatt az implantátum a kínzó érzés megjelenését 80 százalékban tudta érzékelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!