Miben játszik a magyar fociválogatott?

Forrás: Wikipédia, player.hu, zoom.hu
A magyar válogatott Európa Bajnokságon való részvétele kapcsán összegyűjtöttük, hogyan alakult ki a csapat meze, és milyen változásokon esett át, míg elnyerte mai formáját.

Amikor a XiX. század végén lezajlottak az első válogatott meccsek, még nagyon egyszerű öltözékben játszották a focit. A lényege csupán az volt, hogy meg lehessen különböztetni a két csapatot egymástól.

Az Aranycsapat 1953-ben, Fotó: Wikipédia

Akkoriban sima, egyszínű mezeket hordtak a játékosok, de ebben nem feltétlenül volt logika: a válogatottakhoz köthető, ma már hagyományosnak gondolt színek gyakran teljesen véletlenül alakultak ki. A magyar mez például azért lett meggypiros, mert állítólag épp ilyen színű anyag volt nagy mennyiségben elérhető.

Az egyetlen „design elem” az ország címerét ábrázoló hatalmas felvarró volt, ami idővel azért konszolidáltabbá vált. Ezen kívül léteztek galléros mezek és olyan, madzaggal befűzött V-nyakú futballdressz is, amilyen a magyar válogatottnak volt az ’50-es években.

Szakadt gúnyából divatcikk

A következő nagy korszak a ’60-as, ’70-es évekre tehető: ebben az időszakban kezdték a focimezek elnyerni mai formájukat. Ekkoriban terjedt el igazán a műszál használata, és bár a dresszek még mindig elég minimalisták voltak, a sportszergyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a megjelenésre. A korszak végére már divatcikként kezelték a focimezeket, ennek megfelelően egyre jobban „megbrandingelték” őket: megjelentek rajtuk a sportszergyártók logói.

A ’70-es években már teljesen bevett volt, hogy a sportszergyártó cégek futballistákat szponzorálnak. Ehhez kapcsolódik egy érdekes történet: Johan Cruyffot a Puma szponzorálta a ’70-es években, azonban a holland válogatott dresszét az Adidas gyártotta. Cruyff nem volt hajlandó felvenni a „háromcsíkos” márka öltözékét, ezért az ő válogatott mezének vállán csak két „vonal” volt látható.

Pelé az 1970-es vb-döntőben, Fotó: AFP/Europress

Elkezdődik a kísérletezgetés

Azon túl, hogy a ’80-as években a nadrágok kurtasága már a pimaszság határát súrolta, ebben az évtizedben kezdődött el az igazi kíséretezgetés. Például mióta világ a világ, az angol válogatott mindig egyszínű, fehér mezben játszott – idegenben pedig pirosban. Aztán az 1982-es spanyolországi világbajnokságra gondoltak egy nagyot, és a mezükön megjelenítették az Egyesült Királyság zászlajának színeit. Az új mez eleinte nagyon felbőszítette az angol drukkereket, ám az évek múlásával kifejezetten megszerették.

Az angolok idegenbeli meze 1982-ben, Fotó: AFP/Europress

Amikor elszabadult a pokol

Senki sem tudja, mi történt a ’90-es években a sportszergyártókkal, de erre az időszakra datálhatjuk minden idők legpszichedelikusabb focimezeit. Az indokolatlan színek és az eklektika végigkísérte ezt a korszakot; talán a mexikói kapuőr, Jorge Campos szerelése ad leginkább ízelítőt az évtized divathullámáról:

Jorge Campos, Fotó: AFP/Europress

A felszerelések egyre jobb minőségű anyagból készültek, így a műszálas mezek már jóval légiesebbek és könnyebbek voltak elődeiknél. A rövidnadrág hossza egyébként ismét növekedésnek indult, a mezeknél pedig a kifejezetten bő, túlméretezett darabok számítottak menőnek a korszak végére.

Konszolidálódó 2000-es évek

Az ezredforduló után visszafogottabbá váltak a mezek, eltűntek az élénk minták, de talán még „lobogósabbá” váltak a szerelések. A 2000-es évek mezei nem voltak túlbonyolítva, de az egyszínű dresszeket igyekeztek azok szabásával, mindenféle hőleadást elősegítő technológiával, illetve az alapszíntől eltérő vonalakkal feldobni. Lényeges változás az is, hogy a 2010-es évek második felében fokozatosan összementek a mezek, a lötyögős dresszek helyére divatba jöttek a testhez simuló darabok.

Fotó: AFP/Europress

2018: visszatértek a ’90-es évek

Az oroszországi világbajnokság egyik nagy meglepetése, hogy a mezek kifejezetten retró hangulatúra sikeredtek. Ez a meglepetés azonban pozitív: nagyon menő, színes, de minden ízében modern válogatott focimezek születtek. A legnagyobb visszhangot Nigéria szerelése váltotta ki, amellyel a ’94-es amerikai világbajnokság nyolcaddöntőjéig eljutó csapat előtt tisztelegnek.

Ahmed Musa, Fotó: AFP/Europress

A különleges mintájú zöld-fehér-fekete mezt állítólag pillanatok alatt elkapkodták Londonban. De nem Nigéria az egyetlen ország, amely a ’90-es évekhez nyúlt vissza: Németország, Spanyolország, Kolumbia, Mexikó, Argentína és Belgium válogatottja is retrómezzel indult neki az oroszországi tornának.

A magyar fociválogatott Eb-re tervezett meze

2021. március 25-én, csütörtökön a Magyarország–Lengyelország világbajnoki selejtezőn láthattuk először a játékosokon az Adidas és az MLSZ által bemutatott magyar labdarúgó válogatott új, idegenbeli fehér mezét. Az új fehér mezen is a XX. században sokáig jellemző stílusjegy, a V-nyak látható, amit az Adidas – amely 1974 óta a magyar válogatott mezek hivatalos gyártója – tovább vitt. A német gyártó vezette be a transzfernyomással felvitt, flokkolt mezszámokat, ezt megelőzően hagyományosan, textilből kivágott számot varrtak a mezekre.

A nyak hátoldalán egy „Magyarország” felirat olvasható. A fenntarthatóság jegyében a mez anyaga 100%-ban újrahasznosított poliészter, míg gyártási technológiája a kor elvárásaihoz igazodva az ún. Aeroready technológiának köszönhetően biztosítja a hő- és légáteresztést.

Fotó: player.hu

A korábban már bemutatott piros szerelés egyes részleteinek megalkotásában Budapest inspirálta az didas tervezőit. A piros mez tervezésnél a fő koncepció a művészet és a labdarúgás ötvözése volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mezek egyes grafikai elemeihez a rajongók és a játékosok közös szenvedélyeiből és érzelmeiből merítettek inspirációt a tervezők.

„Egyedülálló kihívás volt egy olyan mezsorozat kidolgozása, amely sikeresen közvetíti a futball nyers érzelmeit és azok egyesítő erejét. A kreatív folyamat kezdetén kézi rajzokra összpontosítva dolgoztunk, ami lehetővé tette számunkra, hogy emberi és érzelmi szempontból kifejezőbb legyen, amit létrehozunk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, mert úgy gondoljuk, hogy a művészet és a futball világának egyesítése sikeres volt” – mondta el Juergen Rank, az Adidas vezető tervezője.

Fotó: player.hu

A magyar válogatott piros meze most először nem egy sablon alapján készült, hanem minden egyes eleme egyedileg tervezett, más Adidas mezekre nem adaptálható, így került egy kategóriába többek közt a belga, a spanyol és a német csapatéval. Színeiben a nemzeti lobogó köszön vissza, míg mintázatát, annak áramló hatásait a Duna ihlette. A Budapestre utalás annak köszönhető, hogy a város szervezőként vesz részt a 2021-re halasztott 2020-as Európa-bajnokságon.

A nézőknek is hatalmas szerepük van a meccsek során, hiszen ők azok, akik jelenlétükkel biztatják, buzdítják és felpezsdítik a játékot és a játékosokat is. Egy szurkolói mez, sapka vagy sál olyan kiegészítő, amely nem hiányozhat a lelátókról, mivel fej fölé emelve akár a pályáról is kiszúrható a levegőben lobogtatott sálak összessége. Az idei Eb-re a szurkolók piros is fehér mezek közül is válogathattak, ami a meccsek alatti hangulat megalapozásában is nagy jelentőséggel bír.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!