Ikerszondákat küldenek a Marsra

Forrás: ng.hu
Az eddig főként a rakétagyártásban jeleskedő Rocket Lab feladata az lesz, hogy két űreszközt is létrehozzon.

A kaliforniai székhelyű Rocket Lab készítheti el az ESCAPADE Mars-misszió ikerszondáit. A vállalat idén ősszel küldi el a NASA cubesat műholdját a Holdhoz, 2023-ban pedig saját űreszközt juttathat a Vénuszhoz.

Az ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) kettős szondája azt fogja vizsgálni, hogy a napszél miként hat a vörös bolygó légkörére. A küldetéssel a kutatók megérthetik, hogy miért és hogyan alakult át a Mars éghajlata az idők során, a távoli múltban a vörös bolygó ugyanis sokkal barátságosabb hely volt.

Peter Beck, a Rocket Lab alapítója és vezérigazgatója szerint rendkívül ígéretes misszióról van szó. Mint mondta, a bolygótudományi küldetések hagyományosan több száz millió dollárba kerülnek, eredményességükre pedig akár egy évtizedet is várni kell. A cég Photon műholdbuszára épített szondák azonban jóval költséghatékonyabb megoldást kínálnak.

A NASA 2019-ben egy program keretében három döntőst választott ki, köztük volt az ESCAPADE. A három pályázatból legalább egy tervet fognak megvalósítani, amennyiben az ESCAPADE valóban létrejön, 2024-ben indulhat el.

Az ikerszondákat eredetileg azzal a Falcon 9 rakétával bocsátották volna fel, amelyen jövőre indítottak volna el egy szondát a Psyche kisbolygóhoz. Utóbbi küldetést ugyanakkor végül a Falcon Heavy rakétával indítják majd el, ez pedig átírja a röppályát.

A Rocket Lab szerint már ebben a hónapban újabb részletek derülhetnek ki a NASA pályázatáról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!