Új óriáscsillagot figyeltek meg az űrben

Forrás: ng.hu
A szakértők úgy vélik, hogy egy új típusú kettős óriáscsillagot fedezhettek fel.

Egy új tanulmányban Leigh Smith, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és kollégái a VVV-WIT-08 csillagot mutatják be. Az objektum fényereje 30-ad részére csökkent, és szinte teljesen eltűnt az égről. Bár a pulzálás hatására, illetve a kettős rendszerekben lévő párjuk takarása miatt a csillagok képesek elhalványulni, az rendkívül ritka, hogy egy objektum ilyen rövid idő alatt ennyit veszítsen fényéből, majd utóbb ismét kivilágosodjon.

Fotó: Amanda Smith

A csapat szerint a VVV-WIT-08 egy új típusú kettős óriáscsillag lehet, amelyben a nagyobbik, a Napnál százszor hatalmasabb tagot néhány évtizedenként kitakarja az egyelőre láthatatlan társa. A titokzatos társ egy másik csillag vagy egy bolygó lehet, amelyet átlátszatlan korong vesz körbe.

A VVV-WIT-08 a Tejútrendszer egy sűrű részén található, a Földtől mintegy 25 ezer fényévre. A kutatók ismernek már hasonló rendszereket, ilyet az Epszilon Aurigae, amelyet 27 évente kitakar egy porkorong, igaz, ezen csillag fényereje csak 50 százalékosra csökken. Egy másik ismert példa a TYC 2505-672-1, amelynél 69 éves periódust követ az ingadozás.

Az objektumot a Vista Variables in the Via Lactea (VVV Survey) keretében figyelték meg, a chilei VISTA távcsővel. A teleszkóp közel egy évtizede ugyanazt az egymilliárd csillagot vizsgálja. Bár a szakértők ismernek már változócsillagokat, a VVV-WIT-08 típusa egy új csoportot alkothat. A kutatók szerint eddig nagyjából hat hasonló csillagot dokumentálhattak, de további példák várhatnak a felfedezésre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!