Az anyagcsere változása segítette fajunk kialakulását

2021. 06. 02.
Forrás: ng.hu
A szakértőket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy milyen lépések révén vált a modern ember külön fajjá. A vizsgálatok egyik fontos csoportját a genetikai elemzések alkotják.

Vita Sztepanova, a Szkolkovo Tudományos és Technológiai Intézet munkatársa és kollégái új tanulmányukban emberek, csimpánzok és makákók anyagcsere-termékeit vizsgálták. A szakértők az izmokban, a vesében és három különböző agyi régióban elemezték a metabolomot, azaz az anyagcsere termékeinek összességét.

Az eredmények felfedték, hogy a modern emberi genom olyan mutáción esett át, amelytől mérséklődött az adenilszukcinát-liáz enzim stabilitása. Ez a purin nevű vegyület szintézisének csökkenéséhez vezet, hasonló mutáció a neandervölgyieknél nem volt jelen. A kutatók szerint az elváltozás befolyásolta az agyszövetben zajló anyagcserét, a mutáció jelentkezése pedig nagyban hozzájárult fajunk elkülönüléséhez.

A modern emberek evolúciós ága nagyjából 600 ezer éve vált el legközelebbi rokonainkétól, a neandervölgyiekétől és a gyenyiszovaiakétól. Sok szakértő kifejezetten genetikai szemszögből igyekszik megvizsgálni az elkülönülést, illetve azt, hogy miben különbözünk közvetlen őseinktől és egykori rokonainktól.

A most észlelt mutáció hatására az adenilszukcinát-liázban egy aminosav-helyettesítő jön létre, ami csökkenti az enzim aktivitását és stabilitását. A jelenség csak a modern emberekben figyelhető meg, a neandervölgyiekben és más főemlősökben nem. Sztepanováéknak egér- és sejtmodellel sikerült igazolniuk felvetésüket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!