Felmérték a világ madárpopulációját

Forrás: ng.hu
Bár egyes madarak helyzete kielégítő, sok faj óriási veszélyben van.

Egy új becslés alapján legalább 50 milliárd madár él jelenleg a Földön. A friss tanulmány szerint csak házi verébből 1,6 milliárd példány él, de a seregélyek, a füsti fecskék és a gyűrűscsőrű sirályok egyedszáma is meghaladja az egymilliárdot. A madárfajok többsége ugyanakkor ritka: nagyjából tízből egy faj populációja nem éri el az 5 ezer példányt. Corey Callaghan, az Új-Dél-Walesi Egyetem biológusa és kollégái bíznak benne, hogy friss eredményeik hozzájárulhatnak az állatok megóvásához.

A madarak globális egyedszámának felmérése rendkívül bonyolult feladat, biztos válaszokkal pedig nem kecsegtet. A korábbi vizsgálatok során 10-13 ezer fajt elemezve 200-400 milliárdra becsülték a madarak számát.

Az ausztrál kutatók most 9700 élő faj adatait tanulmányozták. Az információk madárfigyelőktől származtak, akik az elmúlt egy évtizedben rögzítették észleléseiket. A csapat az adathalmazt modellekkel és szakértőktől származó információkkal kombinálta.

Az eredmények alapján a madarak többsége az északi félgömbön él: Európában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában, az Arab-félsziget egyes részein, illetve Észak-Amerikában. Madagaszkáron és a sarkvidéken ezzel szemben meglehetősen kevés a madár.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!