Elkezdte a tudományos méréseket a Perseverance marsjáró

Forrás: ng.hu
A rover február közepén érkezett a Marsra, azóta tesztelték a műszereit, és az Ingenuity robothelikopter működésében is segédkezett.

A Perseverance rover feladata az egykori esetleges marsi életre utaló jelek, nyomok vizsgálata, ehhez a fedélzetén számos műszert helyeztek el. Ehhez választották ki a Jezero-krátert is leszállása helyszínéül, ugyanis itt egykor egy tó húzódott, amelybe egy folyó is betorkollott.

Forrás: NASA

A rover a műszerei révén képes többek közt a kőzetek összetételének megállapítására. A rover számos kamerájának egyike a WATSON, melynek ultraibolya spektrométere, a SHERLOC munkáját segíti a robotkarja végén. E kamera belezoomolt egyik, a rover előtt álló sziklába, ezzel a kamera fókuszát tesztelték, a tesztképekből animáció is készült.

Amikor izgalmasnak tűnő sziklát talál a rover, egy csiszoló segítségével a felszínéből egy kis réteget lecsiszol, így feltárul a szikla belseje, amelyen már elvégezhetőek az elemzések. A PIXL nevű, röntgensugarat használó eszköze is a kőzetek kémiai összetételét vizsgálja, a lézeres műszere, a SuperCam képes a kőzeteket egy-egy ponton a lézersugár impulzusaival elpárologtatni, így pedig a spektrométer segítségével kideríthetőek a kőzet kémiai alkotóelemei.

Jelen esetben fontos kérdés, hogy a rover előtt található sziklák, kövek üledékes, vagy vulkáni eredetűek-e. Az üledékes kőzetek a tó üledékéből, vagy épp a betorkolló folyó hordalékából képződtek, és elméletileg ezek tartalmazhatják az esetleges marsi élet egykori, főként kémiai nyomait is. A vulkáni eredetű kövekből pedig azt lehet megtudni, hogy mikor alakultak ki a geológiai óraként funkcionáló képződmények. Minél több kőzetet vizsgál meg a rover, annál teljesebb képet kapnak a kutatók a terület múltjáról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!