Az aeroszolok légköri útját vizsgálták

Forrás: ng.hu
Aeroszolnak hívunk minden olyan levegőben lebegő anyagot, amely mikroszkopikus szemcsékből áll, legyen akár természetes, akár emberi eredetű.

Példa az aeroszolra a füst, a köd, a tenger hullámverésének vízpermete, vagy emberi eredettel a közlekedés és az ipar légszennyező szemcséi. Ezek eredetüktől függetlenül is befolyásolják a klímát, vagy épp az egészségünket a levegő minőségén keresztül.

Nemrégiben átfogó felmérést és elemzést végeztek az aeroszolok légköri útjának feltárása céljával, és ezekből kiderült, hogy az aeroszol is ún. légköri folyókban áramlik. A légköri folyókat eddig csak a csapadékos időjárással összefüggésben azonosították, párás légtömegek égi útjaként, most viszont beigazolódott, hogy a párán kívül más aeroszoloknál is hasonló a helyzet. A kutatók most azt a műholdas-számítógépes módszert használták a különböző aeroszolok esetére, amit korábban a vízpárából álló, csapadékos időt eredményező légköri folyók felderítéséhez is alkalmaztak.

E légköri folyók keskeny, ám igen nagy távolságon át húzódó áramlatok, és ilyen formában terjed pl. a szaharai eredetű por Amerika felé, vagy épp a bozóttüzek füstfellegei, illetve a vulkánkitörések kénes aeroszoljai. Azzal, hogy az általuk alkotott légköri folyók is felismerhetővé, előrejelezhetővé válnak, a klímára vagy ránk gyakorolt hatásuk is kiszámíthatóbb lesz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!