Miért szükséges egy adott táj védelme?

2021. 05. 08.
Forrás: ng.hu
|
A természetvédelemről gyakran hallunk és tudjuk, hogy ebben az esetben az élőlények, természetes életközösségek megóvásáról van szó. De vajon mikor beszélünk tájvédelemről?

Mindenkinek van egy kedvenc helye, kedvenc faluja vagy városa, ahová számos emlék köti. A tájhoz való érzelmi kötődés – a tájidentitás –, a tájhoz fűződő hagyományok jelentik a tájvédelem értékrendi alapját. A tájvédelem során olyan értékeket védünk, amelyek nem tartoznak klasszikusan sem a környezetvédelem, sem a természetvédelem, sem a műemlékvédelem területéhez.

A tájértékek hordozója, amelyek lehetnek természeti vagy kultúrtörténeti elemek, elemegyüttesek, illetve maga a tájkép is lehet érték. Hogy mi számít értéknek, ezáltal megőrzendőnek, azt tájvédelmi szakértői feladat megítélni. Értékes lehet egy útszéli feszület, amelyet egy helyi közösség állított, és számukra fontos, értékes lehet egy természetvédelmi oltalom alatt nem álló erdőfolt (mint élőhely, mint tájképi elem, mint a helyi ökológiai hálózat része). Értékes lehet egy kilátópontról nyíló rálátás, egy hagyományos mezőgazdasági műveléssel létrejött tájszerkezet vagy akár maga a hasznosítási lehetőségek sokfélesége: a tájpotenciál.

Egy gyep (rét, vagy legelő) például természetvédelmi szempontból is lehet értékes, de a tájvédelem számára nem „csak” élőhelyet jelent. Kultúrtörténeti értéket jelenthet egy használati hagyományokat tükröző gémeskút, egy régi itatóhely, melyet érdemes megőrizni, bemutatni. A hely karakterét, látványát olyan tájelemek is meghatározhatják, amelyek önmagukban nem minősülnek műemléknek, természeti értéknek, például mint egy szép habitusú magányos fa – fajtól függetlenül. Szintén a tájvédelem feladata rendszerben gondolkodni: milyen szerepe van a gyepnek az egész település, az egész tájrészlet életében, a gazdasági folyamatokban, az ökológiai kapcsolatokban, a környezeti állapotban, a helyhez való kötődésben.

Természetesen a táj folyamatosan, dinamikusan változik, természeti folyamatok és emberi tájalakítás is formálja, de ez nem járhat az egyes használati formák közti konfliktus kialakulásával (például egy ipari és mezőgazdasági terület zavarhatja egymást) vagy értékvesztéssel. A tájban rejlő értékek egyúttal turisztikai vonzástényezők is lehetnek, de esetleges elvesztésük nem csak emiatt jelenthet problémát. Ha eltűnnek a tájhoz kötődés fizikai emlékei, nyomai, akkor az emberek kapcsolata, felelősségérzete, tulajdonosi szemlélete, gondoskodása is megkopik – mivel már nem érzik magukénak. Ez a hagyományok elvesztésében, a tájkép esztétikai értékének csökkenésében is tetten érhető lehet, és környezeti problémák megjelenését is magában hordozhatja.

A tájvédelmi szakértők feladatát tehát nemcsak az jelenti, hogy felismerjék és felmérjék a táj állapotát (problémáit, értékeit, alakulási folyamatait, hasznosítási lehetőségeit), hanem rendelkezniük kell a védelemhez szükséges eszköztárral is. Ide tartozhat a táj tudatos alakításának tervezése, pl. egy területrendezési vagy településrendezési terv keretében, a hatósági munka, az új beruházások tájra gyakorolt hatásának becslése és tájba illesztésük módjának meghatározása, vagy akár az értékek bemutatása.

Talán az egyik legspeciálisabb területe a tájvédelemnek a tájképvédelem, településkép-védelem. Ez nem is olyan szubjektív, mint elsőre tűnik, hiszen tudományos módszerek és számos szempont figyelembevétele kapcsolódik a táj esztétikai értékeléséhez. Ha a táj változása során sikerül megőrizni a harmóniát, a kedvező adottságokat, az értékeket, az a helyi lakosok és a látogatók számára is vonzóbb, élhetőbb környezetet, egységes településarculatot jelent, ahol jó lakni, dolgozni, kikapcsolódni.

A számos hazai érték és hagyomány egyúttal sok feladatot is jelent, ebben a tekintetben fontos, hogy 2017 óta Magyarország rendelkezik Nemzeti Tájstratégiával. A dokumentum három kiemelt célja a táji adottságokon alapuló tájhasznosítás megalapozása, az élhető táj, élhető település, bölcs tájhasznosítás kialakítása, és a tájidentitás növelése.

Jelenleg is folyik egy országos kutatás, melynek célja egy olyan rendszer kidolgozása, ahol a területegységeket a táj karaktere alapján határolják és jellemzik. A tájkarakter leírásába a táj természeti adottságai (pl. domborzata, vízrajzi viszonyai), használata, hagyományai egyaránt beletartoznak – minden, amitől egy táj egyedi. Erre alapozva újfajta döntéshozatalokkal lehetőségek nyílnak az egyes tájak fejlesztésére, védelmére, kezelésére, helyreállítására. A kihívás nem könnyű, hiszen a megváltozott életviteli szokások, a demográfiai folyamatok, az éghajlatváltozás számos problémát generálnak, amelyek hatványozottan érvényesek és látványosak a hazánkra jellemző, hagyományos mezőgazdasági tájaink esetében. Ezek a tendenciák a tájvédelem számára egy új tanulási, tanítási, tudatosítási folyamatot jelentenek, melyhez sok felkészült szakemberre van szükség.

A tájvédelem ezzel együtt nem csak szakértői, tervezői feladat lehet – mindenki képviselheti ezt az értékrendet a saját szintjén. Aki megismeri a saját lakóhelye történetét, hagyományait, értékeit, követi a település, a táj változásának folyamatát, ismereteit megosztja másokkal, már tett a táj védelméért.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el