Rejtélyes ködöt fotóztak a világűrben

Forrás: ng.hu
A látványos nebulát egy pusztító esemény alakította ki.

A Hubble űrtávcső a Nyaklánc-ködről (PN G054.203.4) készített lenyűgöző felvételt. A nebula két csillag haláltáncával, az egyik objektumból kiszakadó gáz felragyogásával jött létre.

Forrás: ESA/Hubble & NASA, K. Noll

A csillagköd nagyjából 15 ezer fényévre fekszik a Földtől, a Nyíl csillagképben. A ködben két napszerű égitest található, melyek közül az egyik idősödő objektum mintegy 10 ezer éve elkezdett felfúvódni, és szinte elnyelte kisebb társát, létrehozva a csillagászok által közös buroknak nevezett állapotot.

A kisebb csillag folytatta a keringést testvérénél, növelve az óriás forgási sebességét, míg végül nagyobb darabok váltak le az idősebb égitestről. A kiszabaduló törmelékből alakult ki a nebula, amelyben a nagyobb gázcsomók gyémántszerűnek tűnnek. A két csillag a ködben rendkívül közel fekszik egymáshoz, így egyetlen fényes pontnak látszanak a Hubble képének közepén. A két objektum kicsit több mint egy nap alatt kerüli meg egymást.

A Hubble már korábban is megfigyelte a Nyaklánc-ködöt, ezúttal azonban a legújabb képfeldolgozó technikákkal elemezték adatait. A kompozit felvételhez a Wide Field Camera 3 (széles látószögű kamera 3) több felvételét is felhasználták.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!