Egy adag vakcina felére is csökkentheti a fertőzés továbbadásának esélyét

Forrás: MTI
A Pfizer vagy az AstraZeneca új típusú koronavírus elleni vakcinájának első adagja akár felére is csökkenti a fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét.

Azok, akik megkapták a két vakcina valamelyikének első dózisát és legalább három héttel később megfertőződtek, 38-49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust beoltatlan, velük egy háztartásban élő embereknek - állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása.

„Nemcsak csökkentik a betegség súlyosságát és halálozások százait előzik meg naponta, de azt látjuk, hogy mérsékelik a fertőzés továbbadásának kockázatát is” - magyarázta Mary Ramsay, a PHE immunizációs vezetője. Noha az eredményeket „reménykeltőnek” találta, fontosnak tartja, hogy az emberek továbbra is úgy viselkedjenek, ahogy a járvány idején, figyelve a kézmosásra, az előírt távolságtartásra.
A háztartásokban jelentős a kórokozók továbbadásának kockázata, így a tanulmány az oltásoknak arra a hatására talált bizonyítékot, hogy a továbbfertőzés esélyét csökkentik.

„Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a vakcinák nem száz százalékos hatékonyságúak sem a súlyos tünetek megelőzésében, sem a megfertőződés ellen, de a bizonyítékok azt mutatják, bizonyos fokú védelmet adnak az ellen, hogy továbbadjuk a vírust, ha elkaptuk” - mondta Mike Tildesley, a Warwicki Egyetem járványtani szakértője. Hozzátette: a tanulmány újabb bizonyítékot nyújtott arra, hogy minél több embernek kell beoltatnia magát még akkor is, ha nem nagy a veszélye a súlyos tünetek kialakulásának. A cél az, hogy a népességen belül a védettség minél magasabb legyen és csökkenjen azok száma, akik komolyan megbetegszenek és meghalnak a Covid19 következtében.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy mind a Pfizer-BioNTech, mind az Oxford-AstraZeneca vakcinája nagy hatékonysággal csökkenti a Covid19 fertőzését idősek körében: március végéig 10 400 halálozást előzött meg a hatvan év fölöttiek között.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!