Új módszerek a mióma kezelésben

2010. 10. 27.
Szerző: Zimre Zsuzsa
Erős vérzés, görcsök, elhúzódó vérzés. Ezeket akár mióma is okozhatja. Szerencsére már a műtéten kivül is van megoldás.
A mióma a nők 25-40 százalékát érintő probléma. Az elváltozás lényege, hogy a méh falában jóindulatú izomdaganatok alakulnak ki. Ezek bárhol elhelyezkedhetnek, és néhány milliméterestől a gyerekfej nagyságig nőhetnek. A változókorban ezek a daganatok visszafejlődnek.

A legtöbb nőnél nem is okoznak problémát, létük az évenkénti nőgyógyászati szűrésen szokott kiderülni. A legutóbbi időkig ha panaszt okozott általában eltávolították a teljes méhet, főleg akkor ha már a nő nem akart több gyereket. Sok helyen ilyenkor a petefészket is kiveszik, hogy megakadályozzák a petefészekrák kialakulásának esélyét. Ez viszont az alacsony tesztoszteronszintet eredményez, mely a szexuális libidó csökkenését vonhatja maga után.

A mióma tünetekkel is járhat, ez az alhasi görcsöktől az erős vérzésig terjedhet. Christiane Northrup nőgyógyász azt állítja a műtéten és a hormonpótláson kívül van más megoldás is.

Le a fehérrel!

Érdemes csökkenteni a fehér liszttel készült ételek fogyasztását. Ezek az ételek növelik az inzulinszintet, mely megváltoztatja az ösztrogén lebontó folyamatokat, és olyan gyulladásokat hozhatnak létre a sejtekben, melyek a miómák növekedésére hatnak. Ennek egyik bizonyítéka lehet az a tény, hogy a miómák gyakoribban az elhízott nőknél.

Szója és lenmag

A szójában és a lenmagban található fitoösztrogének biztonságos alternatívái a szintetikus hormonoknak. Az ételekben lévő növényi hormon csökkenteni tudja az ösztrogénszintet, úgy hogy blokkolja az ösztrogén receptorokat a mióma sejtjeiben. Kutatások szerint a szója és a len segíthet, hogy a szervezet kevesebb ösztogént állítson elő. A lenmagban lévő omega-3 és a rostok csökkentik a gyulladásokat, és a daganat növekedését.

Gyógynövények

Sok olyan gyógynövény létezik, mely a szervezet ösztrogénszintjét kiegyensúlyozza. A barátcserje, a dong quai, a fürtös poloskavészt évszázadok óta használják nőgyógyászati megbetegedések esetén.

Az élet rendje

A menopauza a legjobb kezelési mód a miómák megszüntetésére. Az ösztrogénszint csökkenésével a daganatok mérete csökken, és általában megszűnnek a problémák. Persze ezt az időszakot csak akkor érdemes kivárni, ha nincs semmi egyéb panaszunk.

AVIVA torna

Az Aviva Steiner által megálmodott torna a nők leggyakoribb nőgyógyászati panaszait képes orvosolni. A gyakorlatok során az izommunka által megváltozik a szervezet hormonális rendszere, és a vérkeringés fokozásával a terület egészségesebbé válik. A neten számos sikertörténetet lehet találni a menstruáció rendszeressé válásáról, a meddőség után teherbe esett nőkről, emellett a cisztákra és a miómára is jó hatással van a torna.

Meglepő módon a torna nem csak a nőknek segít, férfaknak potenciazavarok és prosztataproblémák esetén ajánlott ez a mozgás. A tanfolyam mintegy négy órát vesz igénybe, onnantól a gyakorlatokat otthon lehet elvégezni. Elég mindössze hetente kétszer 30 percig tornázni. Aki ki akarja próbálni itt kereshet ezzel foglalkozó oktatót.

Amikor a természetes módszerek már nem segítenek

Ultrahangos csapás

Amerikában és Nyugat-Európában már elérhető egy kezelés, melyet az FDA 2004-ban hagyott jóvá. Az ExAblate egy új nagyintenzítású ultrahangos kezelés, mely a mióma szöveteit melegíti fel és semmisíti meg. A kezelés nem igényel beavatkozást, épen hagyja a méhet és a petefészkeket. A kezelés során az MRI által deketált terültetet kezelik ultrahanggal. A mellékhatások a bőr felhólyagosodása és émelygés lehet. A tapasztalatok szerint a a tünetek a nők 70 százalékánál csökkentek, de 20 százalékukat egy éven belül meg kellett operálni. Azoknak viszont nem ajánlott akik még gyereket terveznek, mert nincs elég tapasztalat arra, hogy mi történik a méhfallal az eljárást követően. Ha érdekli az eljárás, mely Európa több országában is elérhető, kattintson.

Embolizáció

Van viszont egy eljárás ami nálunk is elérhető, Pécsett és Budapesten is foglalkoznak vele. A mióma embolizáció során a miómákat vérrel ellátó ereket elzárják, így azok elsorvadnak. A lágyékból vagy a karból katétert vezetnek a méhhez, és ott elzárják az ereket. A beavatkozás 1/2-1 óráig tart, a beteg egy éjszakát tölt a kórházban, és másnap hazamehet. Az embolizáció után menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom előfordulhat, de ez fájdalomcsillapítókkal kezelhető. A maximálisan kezelhető méret 15 cm, és nem függ a miómák számától. Az átlagos gyógyulási idő egy hét, utána vissza lehet térni a munkához. A beavatkozás nem befolyásolja a szülést, később gyermek is vállalható. A műtétet az OEP finanszírozza, így extra költséggel nem jár.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!