Családtervezés a XXI. században

2021. 04. 14.
Forrás: Czeizel Intézet
|
A gyermekvállalás az egyik legfontosabb döntés az életünkben. Ha a leendő anyukának és apukának korábban semmilyen egészségügyi problémája nem volt, joggal bíznak abban, hogy könnyen megfogan gyermekük és problémamentes kilenc hónap vár a kismamára.

Sokan csak egy spontán vetélés vagy hosszú ideig tartó próbálkozás után kezdenek aggódni és vizsgálatokat elvégeztetni, holott ezeket a lépéseket életkortól és élethelyzettől függetlenül érdemes már a döntés után közvetlenül megtenni a nyugodt babavárás érdekében.

A gyermekvállalás, családtervezés hazánkban már az 1980-as évek óta kiemelt figyelmet kap, ugyanis akkor dolgozta ki Prof. Dr. Czeizel Endre az optimális családtervezési modellt. A neves orvos-genetikus módszere a mai napig érvényes, azonban az eltelt évek alatt a tudomány fejlődésének köszönhetően több vizsgálati, szűrési módszerrel egészült ki az optimális felkészülés programja.

Három szakaszra lehet bontani a tudatos családtervezést. Elsőként az alkalmasságot kell tisztázni, hogy ha gond adódik, azt még a fogamzás előtt rendezhessék a leendő szülők. A második lépés a fogamzásra történő három hónapos felkészülést jelenti, a harmadik lépésben – a fogantatás után – a középpontba a kora-terhesség fokozott védelme kerül.

Családtervezési alkalmasság felmérése

Ebben a szakaszban a leendő szülők egészségi állapotát mérik fel, valamint a genetikai tanácsadás és szűrés történik meg.

A várandósságot veszélyeztető és a fogantatást nehezítő egészségügyi problémákat javasolt jó előre kivizsgálni: ilyen lehet például a cukorbetegség, kardiológiai, onkológiai, vérképzéssel kapcsolatos betegségek, policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigy-rendellenességek. Ezek a kockázati tényezők elsősorban célzott vér- és vizeletvizsgálattal szűrhetők, sőt azt is meg lehet állapítani, hogy a leendő édesanya átesett-e olyan fertőző betegségeken, mint például a rubeola, bárányhimlő vagy a toxoplazma, amelyek a várandósság alatt veszélyt jelentenek a magzatra. Akik nem estek át korábban ilyen a fertőzéseken, bizonyos esetekben egyszerű védőoltással védekezhetnek a betegségek ellen.

Nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést, cytológiai vizsgálatot is érdemes csináltatni, ahol a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségeket is szűrik. Ezek felismerése és kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a nehezített teherbeesés egyik gyakori oka valamilyen fertőzés fennállása, valamint ezek kezelésével megelőzhető a magzat terhesség alatti átfertőződése.

Férfiaknak andrológiai szakrendelésre és laborvizsgálatra is érdemes bejelentkezni, az első a nemzőképességről, a második az általános egészségi állapotról ad információt.

A genetikai tanácsadás kötelező eleme a várandósgondozásnak, ha a leendő édesanya elmúlt 37 éves. Érdemes azonban ezt a konzultációt a felkészülés időszakában is megtartani, hogy a javasolt magzati vizsgálatokat majd tervezetten, az optimális időben lehessen elvégezni. A genetikai tanácsadáson való részvétel javasolt már 37 éves kor előtt is, az itt kapott információk már fiatalabb korban is felkészítenek egy tudatosabb babavállalásra.

Mára az ország számos pontján működő magzati genetikai központokban elérhető a legkorszerűbb vizsgálat, az ORIGIN hordozóság szűrés, amellyel az adott pár leendő magzatára vonatkozó genetikai kockázatok tárhatók fel. Ezeket az úgynevezett autoszomális recesszív betegségeket a leendő szülők külön-külön akár egész életükön át tünetmentesen hordozhatják, de azonos kóros gének hordozósága esetén gyermekükben az adott génhibára visszavezethető betegség kialakulásának kockázata jelentős (25%). A hordozóság szűrés egy egyszerű vérvétellel több mint 400 fajta rejtett örökletes genetikai rendellenességet vizsgál meg a szülőkben még a fogantatás előtt. Ezt a szűrővizsgálatot elég minden párnak csak egyszer elvégeztetni, hiszen genetikai állományunk nem változik életünk során.

A tervezett fogantatást megelőző 3 hónap

Ebben a felkészülési időszakban a felesleges, illetve mellőzhető gyógyszerek szedését érdemes abbahagyni, természetesen orvosi konzultáció után. Kerülni kell a dohányzást, a dohányfüstöt és az alkoholfogyasztást is. Míg a dohányzás mind a nőknél, mind a férfiaknál káros az ivarsejtek érési folyamatára, életképességükre, mozgékonyságukra, a hormontermelésre, addig az alkohol a férfiaknál az ondósejtek mozgását lassítja, a nőknél pedig többek között gátolja a progeszteron hormon termelődését, ami a terhesség megtartásáért felelős.

A tervezett fogamzás előtt három hónappal érdemes megkezdeni a magzatvédő vitaminok szedését, hiszen kutatások szerint a veleszületett rendellenességek egyharmada védhető ki a folsavtartalmú multivitaminokkal. A 12. hétig mindenképpen, de mai ismereteink szerint a várandósság teljes időtartamában javasolt a magzatvédő vitamin szedése, ugyanis így a koraszülés kockázata is csökkenthető.

A leendő kismamának meg kell ismernie saját ciklusát, peteérésének időpontját, hiszen ekkor a legnagyobb a megtermékenyülés esélye. A termékeny napokat az ébredési testhőmérséklet mérésével és rögzítésével lehet beazonosítani, mert ilyenkor a test alaphőmérséklete megemelkedik. Ezt a mérést a felkészülés három hónapja alatt végig vezetni kell, de érdemes egy másik módszert, az ovulációs tesztet is használni az időpont pontos meghatározására.

A korai terhesség védelme

Az általános gyakorlatban a terhesgondozás leghamarabb a 8-10. héten kezdődik, ezért a magzat fejlődésének kezdeti, legérzékenyebb időszaka sokszor figyelmen kívül marad. A tudatos babavárás programban a menzesz kimaradása után vizeletteszttel azonnal igazolható a fogantatás, amelyet követően az 5–6. héten a nőgyógyász ultrahanggal ellenőrzi a méhben történő beágyazódást. Az első nagy öröm után ilyenkor a szülőkben megjelenik az aggodalom is: vajon minden rendben a magzattal?

Napjainkban több mint hatezer genetikai eredetű megbetegedést ismernek, ezek nagy része a legkorszerűbb szűréseknek köszönhetően a terhesség már nagyon korai fázisában felismerhető. Az anyai vérben keringő magzati DNS-t analizáló korszerű vizsgálati módszer, a PrenaTest már a 9. héttől közel 100 %-os biztonsággal képes kimutatni a Down-kór és egyéb más genetikai rendellenességeket.

Ha minden vizsgálat megvolt, és minden rendben, a kismama bekerül a terhesgondozási ellátásba, ezzel a várandósság legérzékenyebb és legsérülékenyebb időszaka is lezárul. A legtöbb szülő ilyenkor közli a hírt szűkebb-tágabb környezetével, és elkezd készülődni - immár a külvilág számára is láthatóan - a baba érkezésére.

A Czeizel Intézetről

A Czeizel Intézet meghatározó szerepet tölt be a magzati diagnosztikában Magyarországon. 25 éves tevékenysége során az Intézetnek tulajdonítható a különböző fejlődési rendellenességek komplex szűrésére irányuló módszerek bevezetése és elterjesztése a hazai várandósgondozásban. A legkorszerűbb diagnosztikai technológiát alkalmazó központjában fogadott várandósok számára végzett vizsgálatokon túl országosan több mint 150 együttműködő partnerintézményt magába foglaló hálózatot működtet, amely révén a magyarországi várandóspopuláció több mint negyedének biztosítja a fejlődési rendellenességek magas szintű szűrését. A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása szerint, ennek köszönhetően például a Down-kór magzati korban történő azonosításának hatékonysága jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedben. A születés előtti időszakban nyújtott különböző vizsgálatokon túl az Intézet a gyermek megszületése után is olyan szűrőprogramokat kínál, amely lehetővé teszi bizonyos rejtett betegségek korai azonosítását, azok hatékony kezelését, vagy kialakulásuknak késleltetését, de számos szakrendelés várja felnőtt pácienseit is.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el