A leggyakoribb szájbetegségek

A szájat érintő betegségek rendkívül fájdalmasak, és szinte mindenki megtapasztalja élete során egyszer az afta vagy a herpesz okozta kellemetlenségeket. Arról, hogy mit tehetünk a már kialakult tünetekkel, illetve milyen óvintézkedések betartásával előzhetjük meg a betegségeket, Répásné dr. Németh Ágnest, a kiskunlacházi Szentlélek Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Mi a különbség az afta és a herpesz között, milyen jellegzetes tünetek alapján ismerhetőek fel?

A herpesz és az afta könnyen összetéveszthető, ám két egészen eltérő betegségről van szó. A herpesz egy vírus okozta fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok csoportja, amely rendkívül fertőző. Jellemzően az arc külső részén, az ajkakon és az orron jelenik meg.
Az afta a szájüregben, pontosabban annak nyálkahártyáján megjelenő, sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. Kialakulásának oka leginkább az immunrendszer gyengesége lehet, de fontos tudni, hogy nem fertőző. Mind a herpesz, mind az afta gyógyulási ideje napokig vagy akár hetekig is eltarthat.

Mitől függ, hogy melyik betegség alakul ki a szervezetben?

Az ajakherpeszért általában a Herpes Simplex vírus 1-es típusa felelős, mely már kisgyermekkorban a szervezetünkbe kerülhet, ám a lappangási ideje több év vagy évtized is lehet. Azonban ha egyszer megfertőződtünk, akkor a vírus életünk végéig jelen van a szervezetünkben. Időnként, amikor az immunrendszer gyengébb, a vírusok aktiválódnak és tüneteket produkálnak. Nem mindenki betegszik meg újra, ők a vírushordozók.
Az afta kialakulásának gyakran nincs különösebb oka, egészséges egyénekben is kialakulhat. Itt is a gyenge immunrendszer, illetve a tápanyag- és vitaminhiány okozza a tüneteket, de a genetikai hajlam is közrejátszik.

Visszatérő betegségekről van szó, de mi járulhat hozzá a megjelenésükhöz?

A herpesz sokszori, újbóli fellángolását elősegítheti az immunrendszer gyengülése, a különböző fertőzések és egyéb betegségek, az egészségtelen táplálkozás, illetve nyáron az erős napsugárzás.

Az afta kialakulásánál is szerepet játszik a gyenge immunrendszer, de az már bizonyosságot nyert, hogy gyakrabban alakul ki gluténérzékenyeknél és a B12-vitamin hiánya esetén, valamint a stressz is komoly rizikófaktor. De aftát idézhet elő egy fogszabályzó is, mert felsértheti a száj nyálkahártyáját.

Megfertőződhetünk-e a közös eszközök használata során?

A herpesz kontaktfertőzés és cseppfertőzés útján egyaránt terjed. Fontos a higiéniai szabályok betartása, a hólyagocskákat nem szabad piszkálni, vagy annak tartalmát átvinni más testrészre, illetve más személyre. Mivel rendkívül fertőző, kerülni kell a közös eszközhasználatot és a testi érintkezést is. Ezzel szemben az afta nem fertőző, tehát nem terjed egyik emberről a másikra.

A tünetek észlelését követően milyen hatóanyagokat vagy akár élelmiszereket alkalmazhatunk, amelyek enyhítik a fájdalmat?

A herpesz tüneteinek kezdeti megjelenésénél (duzzanat, viszketés, bizsergés) már alkalmazhatunk antivirális aciklovirtartalmú krémeket. Amíg hólyagos, a különféle herpesztapaszok is nagyon hatékonyak, míg a pörkös, száradó félben lévő herpeszre a szárító paszták alkalmasak. Súlyosabb esetekben a szájon át szedhető tablettákkal lehet kiegészíteni a kezelést. Az előfordulási gyakoriság lizintartalmú készítményekkel, magas dózisú C-vitamin bevitellel kordában tartható.

Az afta esetében már a tünetek megjelenésekor alkalmazhatunk szájvizeket, kamillás szájöblögetőt, amely nyugtatja a száj nyálkahártyáját. Szintén kiváló a csersavtartalmú apróbojtorján, a geránium és a varázsmogyoró főzete, amelyek vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak. Nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitelre, a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, valamint érdemes cinkben gazdag, olajos magvakat fogyasztani.

Mely élelmiszereket, illetve szájápolási szereket érdemes kerülni ilyenkor?

Mindkét betegségnél kerülni kell a csípős, túlzottan sós, savas ételek fogyasztását. Amíg a tünetek tartanak, érdemes a sminket is mellőzni, mert nem tesz jót, ha különféle kozmetikumokkal akarjuk elfedni, eltakarni a sebeket.

Megakadályozhatjuk-e a herpesz és az afta kialakulását?

Úgy gondolom, sem a herpesz, sem az afta kialakulását nem akadályozhatjuk meg, azonban némi odafigyeléssel, az egészséges életmódra való törekvéssel sokat tehetünk azért, hogy ezek a sokszor fájdalmas és esztétikailag sem szép betegségek minél ritkábban keserítsék meg a mindennapjainkat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!