A víz körforgását is befolyásolja az emberi tevékenység

Fajunk óriási befolyást gyakorol az édesvízkészlet szezonális változásaira.

A szakértők régóta tudják, hogy az emberek jelentős hatást gyakorolnak a környezetre, kiirtják az erdőket, hozzájárulnak az inváziós fajok terjedéséhez, illetve befolyásolják a légkör összetételét. Egy új tanulmányban a kutatók az mérték fel, hogy miként befolyásoljuk a vízkörforgást.

A csapat a NASA ICESat-2 műhold adatbázisát használta fel, ez több mint 227 ezer tó és víztározó szezonális információit tartalmazza. Az eredmények alapján víztározóink ugyan aránylag kevés vizet tartalmaznak, de a szezonális ingadozások 57 százalékáért felelősek.

Sarah Cooley, a Stanford Egyetem posztdoktori kutatója és a csapat tagja szerint szeretjük azt gondolni, hogy a vízkörforgás egy természetes folyamat, az emberek ugyanakkor lényegesen befolyásolják a ciklust. „Munkánk azt bizonyítja, hogy nagyrészt az emberek felelősek a Föld szezonális felszíni vízkészletének változékonyságáért” – mondta a szakember.

Az ICESat-2 2018-ban indult útnak, fő feladata a bolygó jégtakaróinak vizsgálata. Ehhez lézeres magasságmérőt használ, amely sokkal jobb felbontásban folytat méréseket, mint a korábbi vízfigyelő műszerek. Cooley és társai ezt felismerve kezdték el elemezni a műhold vonatkozó, 2018 októbere és 2020 júliusa közötti adatait, és az űreszköznek köszönhetően meglehetősen kicsi tavacskákat is tanulmányozni tudtak.

Az eredmények alapján víztározóinkra sokkal nagyobb ingadozás jellemző, mint a természetes tavakra – bizonyos térségekben, így a Közel-Keleten a különbség kiugró. Mindez azt jelenti, hogy fajunk immár a vízkörforgásra is óriási hatást gyakorol.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!