Védjegy segíti a gyógyszerek közötti tájékozódást

Amikor kibontjuk egy jól ismert, akár már generációk óta hatékonyan gyógyító készítmény dobozát, bele sem gondolunk, hogy egyetlen tabletta mögött mennyi érték, tudás és tradíció van. Talán kevesen tudják, hogy a hazai gyógyszergyártás milyen jelentős mértékben járul hozzá a magyar betegek gyógyításához és a nemzetgazdasághoz, ráadásul teszi mindezt több, mint 100 éve.

Magyarország az elsők között, több mint 100 évvel ezelőtt kapcsolódott be a gyógyszergyártásba, és mára több mint száz országban gyógyítanak és gyógyulnak magyar gyógyszerrel. A hazai gyógyszergyártók még 2014-ben hozták létre a Magyar Gyógyszer Védjegyet azzal a céllal, hogy az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálja a Magyarországon készült vagy kutatott/fejlesztett gyógyszerekről. A védjegy használatára a védjegy tulajdonosa, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) adhat engedélyt – jelenleg 11 tagvállalat helyezheti el termékein. A védjegyhasználók átfogó edukációs, országos kampányt indítottak a hazai gyógyszerek megismerése érdekében.

A magyar gyógyszeripar évtizedek óta rendkívüli potenciállal rendelkezik: a nemzet- és külgazdaság fontos húzóágazata, az ország versenyképességének egyik kulcsszereplője, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Az iparág teljesítményét, termelékenységet, hozzáadott értéket és az exportot tekintve is kiemelkedő. A magyar gyógyszergyártók az ország legjelentősebb beruházói, foglalkoztatói között vannak és számos hazai vállalatnak, vállalkozásnak adnak folyamatosan munkát. Az ágazat emellett élen jár az innovációban: a hazai gyógyszergyártók átlagosan 70-80 milliárd forintot költenek évente kutatás-fejlesztésre.

Magyarországon kívül a világ több mint száz országában gyógyulnak magyar gyógyszerrel: a hazai gyártók termékeinek 82 százalékát külföldön értékesítik, az exportból származó árbevétel megközelíti a 900 milliárd forintot. A magyar gyógyszeripar exportorientáltságának köszönhetően Magyarország gyógyszerkülkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő: egyedül Magyarországról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult. 

A koronavírus-járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak, és ennek köszönhetően biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást.

Szinte valamennyi betegség esetén rendelkezésre állnak hazai gyógyszergyártó által forgalmazott gyógyszerek, amelyek mögött magyar munka, sikeres kutatás, világszínvonalú gyártás és minőségbiztosítás áll. A hazai gyógyszeripar számos betegségre kínál terápiát, de elsősorban olyan egészségügyi panaszokra, amelyek a magyar társadalmat leginkább sújtják: szív- és érrendszeri megbetegedésekre, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kórképek kezelésére, és idegrendszeri megbetegedésekre. 

„A MAGYOSZ azzal a céllal létre hozta létre a Magyar Gyógyszer Védjegyet, hogy az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálja a Magyarországon készült vagy kutatott, fejlesztett gyógyszerekről. A védjegy használatára kizárólag a MAGYOSZ ad engedélyt, elsősorban azért, mert fontosnak tartjuk, hogy segítsük a szakemberek és a laikusok eligazodását a gyógyszerek kiválasztása során” – mondta Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke.

Minden olyan gyógyászati céllal forgalomba helyezett termék jogosult lehet a Magyar Gyógyszer Védjegyet használni, amely a védjegy használatára vonatkozó követelménynek eleget tesz. Kizárólag arra a gyógyszerre kerülhet fel a Magyar Gyógyszer Védjegy (lajstromszám: 215 069), amely magyar forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik és legalább egy további, Magyarországhoz szorosan kapcsolódó, kutatás-fejlesztési vagy gyártási tevékenységgel összefüggő, külön szabályzatban lefektetett feltételnek megfelel. 2021 év elején 11 tagvállalat felel meg a MAGYOSZ szigorú követelményrendszerének és döntött úgy, hogy használja a Magyar Gyógyszer Védjegyet. 

„A hazai gyógyszergyártás immár egy évszázada segíti a magyar orvosok, gyógyszerészek gyógyító munkáját. A házi- és szakorvosok, valamint a patikákban dolgozó gyógyszerészek ismerik, és elismerik a Magyar Gyógyszer Védjeggyel ellátott készítményeket. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy forduljanak bizalommal ezekhez a szakemberekhez!” – tette hozzá Dr. Greskovits Dávid.

Forrás: Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!