Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a robotfejlesztés

2021. 02. 14.
Szerző: Medical Online
Létrehoztak egy rendszert, amely teljesen önállóan tud működő robotokat megalkotni.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) nevű műhelyének munkatársai létrehoztak egy rendszert, amely teljesen önállóan tud működő robotokat megalkotni. A LaserFactory elnevezésű találmány központi eleme egy lézervágó, és alapvetően egy tervezőszoftver-csomag, valamint a megálmodott szerkezetek kivitelezésére szolgáló gép.

Fotó: MIT CSAIL

A programokban a felhasználók először egy könyvtárból saját igényeik szerint kiválogathatják a szerkezetek elektromos alkatrészeit, megrajzolhatják az eszközök áramköreit, egy kétdimenziós terveket kezelő szerkesztőprogramban a kialakításon elvégezhetik az utolsó finomhangolásokat, és végül a rendszer számára kiadhatják utasításba a robotok megvalósítását.

A lézervágó mellett a LaserFactory egy másik eszközt is tartalmaz az áramkörök kinyomtatásához és az elektromos alkatrészek elhelyezéséhez.

Ami a gyártás menetét illeti, a berendezés először kivágja a robot alakját, felviszi az ezüst áramköröket, lefekteti a komponenseket, lézeres forrasztással rögzíti az áramköröket, és már életre is lehet kelteni az újsütetű kreatúrát.

Ahogy az a CSAIL videójából kiderül, a robotok (jelen esetben egy drón) a megszületésük után azonnal működésbe hozhatók.

Az MIT új rendszerének szó szerint életmentő szerepe lehet, ha például egy kutató-mentő akcióhoz vagy kézbesítésekhez rövid idő alatt kell rengeteg drónt előállítani. A LaserFactory ezen felül az egyes elektronikus szerkezetek (pl. hordható eszközök) prototípusainak elkészítéséhez tervezők és gyártók számára is praktikus lehet.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!