Okoseszközök használata a családban

2021. 01. 31.
Szerző: Szécsi Judit
|
A gyermekek és szüleik közt nagyon gyakoriak a nézeteltérések, viták az okostelefon, számítógép, különféle „kütyük” használata kapcsán. Sok gyerek már szinte az anyatejjel szívja magába az okoseszközök használatát, serdülőkorra pedig rendszerint kialakul az ún. túlzó használat, ritkább esetben pedig a számítógép-függőség.

Ebben a cikkben végigvesszük, milyen út vezet az okos készülékek túlzó használatához, milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak, illetve azt, hogy milyen módon lehet segíteni, ha szülőként azt vesszük észre, gyermekünk túlzásba esett.

A játékfüggőséget az Egészségügyi Világszervezet a mentális betegségek közé sorolja, ami jól mutatja azt, hogy a jelenséget komolyan kell venni. Ugyanúgy változásokat okoz az agyi struktúrákban, mint bármilyen drog: az agy jutalmazó központjára hat.

Gyakran tartanak attól a szülők, hogy a gyermekek agresszívvé válnak a számítógépes játékok által. Az agresszió azonban minden emberben születéstől fogva jelen van: önérvényesítésünk, önvédelmünk forrása ez az energia, így nem az elfojtása, hanem a megfelelő módon való kanalizálása, társadalmilag elfogadható formában való kiélése a cél (sport, játék stb.). A kutatási bizonyítékok pedig nem mutatnak egyértelmű, egyirányú okságot az agresszív játékok és agresszív viselkedési minták megjelenési valószínűsége közt.

Kamaszkorban viszont azért okozhat komoly problémát a kütyüzés, mert ekkor a fiatalok „dolga” az lenne, hogy kortársaikkal, barátaikkal „lógjanak”, míg a számítógépezés hatására éppen ezek a kapcsolatok szegényednek el. Gyakori, hogy a fiatalok a virtuális térben kommunikálnak, chatelnek, játszanak közösen, azonban ez nem pótolja a valódi találkozás élményét.

Szülőként érdemes figyelni az ún. vészjeleket: ha a fiatal egyre több időt tölt online felületeken, egyre kevesebb barátja van, elkezdenek romlani a tanulmányi eredményei, szinte csak a játékokról tud beszélni, ha agresszív és frusztrált lesz, amennyiben a játék közben kudarc éri, elveszíti az időérzékét, illetve ha alapvető fiziológiai szükségleteit elnyomja (nem eszik, nem alszik, nem tisztálkodik, stb.).

Sajnos már egészen kicsi korban gyakran „virtuális bébiszitterként” jelenik meg az okostelefon, televízió a kicsik megnyugtatására. Ezzel az a probléma, hogy túlzott vizuális ingerlést kapnak a gyerekek, ami egyfajta stresszforrássá válhat számukra. A külső, készen kapott történetek, mesefilmek gátolják a gyermekek ún. belső kép készítését (Vekerdy), ami pedig azt a célt szolgálná, hogy élményeiket, negatív érzéseiket át- és feldolgozzák. Ennek hiányában nagyobb eséllyel válhatnak szorongó, agresszív, magatartási problémákkal küzdő gyermekekké. Az esti mese olvasása, fejből mondott mesék ezzel szemben segítenek az élmények feldolgozásában. A kicsik ráadásul az utánzásos tanulás által számos viselkedésmintát átvesznek szüleiktől: nem mindegy tehát, hogy mit látnak otthon.

Természetesen a mai világban lehetetlenség – és szükségtelen is – teljesen ignorálni az okos eszközöket, de használatuk keretek közé szorítása mindenképpen fontos. Érdemes inkább jutalmazásként használni őket, hiszen nagy motiváló erővel bírnak a gyerekek számára. Minden korosztályban célszerű meghatározni a napi időlimitet, amit nem szabad túllépni.

A szabályrendszer, a keretek meghatározása tehát minden korosztálynál fontos, kiemelten a serdülők esetében, hiszen itt van a legnagyobb esélye a kóros számítógéphasználat kialakulásának. A teljes tiltás hatástalan, hiszen hatalmas feszültségeket generál, sokkal célravezetőbb a szabályok közösen történő kialakítása.

A legtöbb esetben a mögöttes okok a következők: a fiatal nem érzi magát a helyén a családban, szociális közegében, alacsony az önértékelése, szociális szorongó, így nincs más választása, mint hogy keressen egy olyan elfoglaltságot, amelyben fontosnak, sikeresnek érezheti magát.

Amennyiben otthon, közösen nem sikerül megoldást találni, érdemes szakemberhez fordulni. Gyermekpszichológiai szempontból lényeges, hogy első lépésként próbáljanak meg a szülők és a fiatalok beszélgetni egymással. Fontos, hogy a serdülő megtapasztalja, szülei nem tartják elítélendő dolognak az okoseszközöket, érdeklődnek iránta és hobbijai iránt, próbálják megérteni őt. Ezt követően találni kell közösen olyan hobbit, elfoglaltságot, ami legalább annyira érdekli a fiatalt, mint a gépezés (sport, kisállattartás stb.).

Fontos kiemelni, hogy a túlzó használat mögött mindig valamilyen egyéb problémák állnak, egyéni terápia esetében ezen személyes problémák megoldása történik, emellett hatékony a családterápia módszere is, amikor a szakemberek a családtagokkal közösen újra megtalálják a serdülő szerepét és feladatát a családi rendszerben.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el