Január Herceg

2021. 01. 29.
|
Kondor Béla, a korszakalkotó festőművész, grafikus, akinek Darázskirály című képét talán mindenki ismeri, egyszer azt mondta, hogy ő személy szerint Baksa Soós János műveiben fedezi fel a jövő művészetét.

Én nem tudom, hogy milyen a jövő művészete, az azonban biztos, hogy a legendás KEX zenekar énekese, aki 1971-ben az NSZK-ba disszidált, korunk egyik legfontosabb művésze, annak ellenére, hogy sajnos rajzai, festményei, szobrai, írásai, kevesebb emberhez jutottak el, mint a dalai: az Elszállt egy hajó a szélben, a Nincsen apám, se anyám, a Zöld-sárga, vagy A család.

Ez utóbbit a 30Y most is műsoron tartja, nem véletlenül, hiszen Baksa szövegei, előadásmódja és figurájának elementáris ereje a '80-as évek magyar undergroundjától és mainstream rockzenéjétől kezdve a '90-es évek alternatív bandáin keresztül a napjainkig átszövi azoknak a zenekaroknak a dalait, akik mondanivalóval bírnak.

Képzőművészeti munkáiból Magyarországon '96-ban nyílt először kiállítás, majd 2007-ben Székesfehérváron volt nagyobb tárlata, de a világ számos galériájában megtalálhatók munkái.

Mivel Január Herceg Kexen túli munkássága nincs benne a köztudatban, ezért gondoltam, hogy kihasználva a Cseh Tamás Archívum nyújtotta segítséget – mivel itt nemcsak a névadó, de a korszak emlékeit is folyamatosan dolgozzák fel, és teszik elérhetővé honlapjukon –, bemutatok néhány írást és rajzot Baksa Soós János műveiből. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Cseh Tamást is ő beszélte rá arra, hogy nyilvánosan fellépjen, előtte neki ez eszébe se jutott.) A fehérvári kiállításhoz írott gondolatai, azt hiszem, örökérvényűek:

„Ötvennyolc éves vagyok, amit ember megcsinálhat az életben, annak nagy részét már elvégeztem. Nem szerelek le, tovább dolgozom, számítok még nagyon jó versekre, képekre, szobrokra, de most egy kicsit pihenek, mert az utóbbi időben annyit dolgoztam, hogy kiégett pár huzal a fejemben, kórházban kötöttem ki. A szervezetre figyelni kell, mert egyébként kedves, és kitart mellettünk. A nélkülözések idején a gyomromhoz verset is írtam, és képet is festettem tiszteletére, az volt a címe: A hős gyomor. (...)

A fotóért köszönet a Cseh Tamás Archívum Baksa Soós János különgyűjteményének

A Kex együttes emlékeimben úgy él, mint egy nagy baráti társaság. Nem igaz, hogy lázadók voltunk. A zenénkbe belemagyaráztak mindenfélét, pedig gyerekkorban nem voltam tudatos alkotó. Tiszta szívvel dolgoztam, és parodizáltam sok butaságot, amin így az emberek nem bosszankodtak, nevettek.

Verset írok, festek, szobrot, ékszereket, diaképeket készítek, zenélek. Eggyé váltam a planétaszemélyiséggel és annak több milliárd éves kultúrájával. Ez pedig felrajzolt előttem egy tiszta horizontot, amelyen oda repülök, ahová csak akarok. Váltókorban élünk, a homo sapiens időszaknak vége. Vitái már nem érdekelnek, a hadtörténeti múzeumba valók. Az új világkép összefüggő rendszer, egyenrangú szereplői a csillagok, növény- és bogárkollégáink, embertársaink... Tudomásul kell vennünk, hogy együtt üzemeltetjük az univerzumot, melynek alaphangulata a vidámság. A szomorkodás vagy a düh azokat gyűri le, akik nem élik meg az életkészítés örömét, az életet vetélytársnak tekintik.

Munkám része az is, hogy harmincöt éve mindennap három oldalt írok a naplómba, úgy harmincötezer oldal körül járok. Ezt úgy kell elképzelni, mintha naponta felszállnék egy repülőn, és kitekintenék a tájra, ami egy picit állandóan más. Látszólag ugyanolyan, de mégsem. Mint a barackfa termése, amelyik minden évben egyformának tűnik, pedig mindig egy picit finomabb.

A fotóért köszönet a Cseh Tamás Archívum Baksa Soós János különgyűjteményének

Én már pionyír művész maradok. Államosítottam magam, nem érdekel a karrierművészet. Azt tartom fontosnak, hogy ebben a váltókorban embertársainkat gyönyörködtető, szép termékek készüljenek. A művészet nem azért van, hogy a dolgozókat elgondolkodtassa, hanem hogy kikapcsolja őket. Kötelező szép dolgokat előállítani, de még szépen öltözködni, gyönyörűen kinézni is kötelező. Ha az állatok kitesznek magukért, és a növények is csinosak, mi sem maradhatunk le.

Ötvenéves koruk után nagyon sokan az öregembert kezdik alakítani, holott ekkor csak a felnőttkor kezdődik, amely poétikus, de mindenképpen olyan, amilyenné formáljuk. A halálról hülyeség beszélni, mert ha úgy vesszük, még senki sem volt halott. Viszont nekünk, művészeknek kötelességünk megszerettetni az emberekkel a halál gondolatát, kedvesen vélekednünk róla, embertársainknak ugyanis tudomásul kell venniük, hogy egyszer mindennek vége van. Amikor az utolsó serclit megesszük, nem siránkozhatunk, hogy jaj, jaj, elfogyott a kenyér. Majd valaki süt újat.”

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el