Növényvédők segíthetik az antibiotikum-rezisztencia elleni harcot

Az érintett vegyületcsoporttal egy ideje kísérleteznek a kutatók, és szakértők egy csoportja most fontos áttörést érhetett el.

A nitro-heteroaromás anyagok közé tartozó egyik rovar- és gombaölő-csoport (N-aril-C-nitroazolok) az emberi egészségre is igen veszélyes, még mutációkat is képes előidézni. Mivel az ilyen vegyületeket meglehetősen keveset használják, nincs sok adat róluk a szakirodalomban. Az utóbbi időkben ugyanakkor több szakértő is felvetette, hogy az anyagok segíthetnének a baktériumok elleni harcban.

A 2000-es évek eleje óta folynak a kísérletek, hogy csökkentsék a vegyület káros hatásait. Egy friss tanulmányban Szergej Csuprun, a Szentpétervári Állami Egyetem munkatársa és kollégái újabb eredményeket értek el az anyagok vizsgálatában.

A csapat szerint az OTB-021 jelű vegyület hatékony a tuberkulózis érzékenyebb kórokozóival szemben, az ESKAPE csoport ellen viszont már kevésbé. Az ESKAPE csoportba olyan baktériumok tartoznak, melyeknél a legnagyobb eséllyel fejlődhet ki antibiotikum-rezisztencia. Ezen kórokozók: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter fajok, melyek hazánkban is a kórházi fertőzések leggyakoribb okozói.

Sok kutató úgy véli, hogy a modern orvoslás egyik legnagyobb kihívását éppen az ilyen, az antibiotikumokkal szemben ellenállóságot kialakító baktériumok jelentik.

Hogy erősítsék a vegyület képességeit, Csuprunék módosították az OTB-021-et, így hozva létre egy tömörebb, aromás nitrogénben gazdag magot. Az így kialakított anyag már képes volt felvenni a harcot az ESKAPE kórokozókkal, a hatásos mennyiség ráadásul az ismert antibiotikumokéval közel megegyező volt. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a megbízhatóbb gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!