Ismerje meg jobban a testét

Szerző: Z.Zs.
Örök érvényű közhely, hogy egy nő mindent megtenne azért, hogy legyen gyereke és azért is, hogy ne. Most azoknak próbálunk tanácsot adni, akik babát szeretnének, de valamiért nem esnek teherbe.

A „hivatalos" álláspont szerint, a legjobb út a teherbe eséshez
, a heti többszöri szex -, a teljes menstruációs cikluson keresztül. Azt mindenki tudja,  hogy a legfogamzóképesebb napok akkor vannak, amikor az ovuláció előtt áll az ember. Egy ciklus alatt csak egy petesejt kerül ki, feltéve hogy egészséges spermiumok is vannak a környéken . A legkönnyebben úgy tud valaki megtermékenyülni, ha megfigyeli teste jelzéseit. Ezt nem is olyan nehéz értelmezni, csak egy kis odafigyelés kell hozzá. Az erre a célra rendszeresített kis füzet segíthet felfedezni az ismétlődéseket a ciklusok során.

A ciklus hossza:

A legegyszerűbb módja a fogamzóképes napok meghatározásának,  hogy kiszámoljuk az átlagos menstruációs ciklust. Ez arra jó, hogy előre meg lehessen mondani a következő ovuláció idejét. A luteális fázis hossza (ez az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz) általában hónapról hónapra ugyanolyan hosszú, kb. 13-15 nap.
Ezért ha pár hónapon keresztül megfigyeli, utána képessé fog válni, meg lehet majd saccolni azt a hetet, amikor az ovuláció ideje elérkezik.  A menstruáció első napjából egyszerűen le kell vonni  13-15 napot, és ebben az időszakban sokat szeretkezni..

A ciklus hossza önmagában nem ad teljesen megbízható eredményt, így érdemes kombinálni más módszerekkel.

Átlagos napi hőmérséklet
Az ovuláció után a progeszteron szint növekedik. Ezzel egy időben a testhőmérséklet is nő.  Az emelkedés nem nagy, kb. 0,4 C. Ha minden nap megméri a hőmérsékletét, akkor látni fogja, hogy mikor ovulál. Sajnos ez csak utólagos eredményt mutat, így érdemes feljegyezni pár hónapon keresztül, és a többi módszerrel kombinálva használni .

A hüvely pozíciója
Bár kevesen tudják, a hüvely helye a ciklus alatt változik. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napokat. A ciklus elején a hüvely keményebb, az orrhegyhez hasonló tapintású, alacsonyan ül a vagina csatornában, és majdnem zárva van. Ahogy a termékenység a ciklus során nő, úgy fölfele mozdul,  nyitottabbá és válik, és puhábbá válik, és kb. olyan tapintású lesz, mint az ajak. Az ovuláció után lassan visszatér a kiindulási pozícióba.

Hüvelyváladék

Gondolom megfigyelte már, hogy a hüvelyváladék a ciklus elején és végén kevés. A petesejt érés idején bővebb, és olyan, mint a tojásfehérje: nyúlós és átlátszó. Bár ez talán zavaró, de nem véletlenül van ez így. Ugyanis ez nagy segíthet meghatározni, mikor vannak a termékeny napok.

Testi változások

Néhány nő felfedezheti magán, hogy az ovulációt közvetlen megelőzően egyoldalú hasgörcsöket érez. Ezek  pár perctől akár óráig is eltarthatnak. Néha a mellek állaga is megváltozik: nagyobb lesz illetve puhább. Ha ilyet tapasztal magán, azt fogja fel úgy, hogy érzékeny a teste, és legyen büszke rá.
Emelkedett hangulat és jól-érzésboldogság

Sok nő libidója megnő, szebbnek és magabiztosabbnak érzi magát, és jobb kedvű,a termékeny napjai során. Logikus, hogy akkor válunk vonzóvá a másik nem számára, amikor annak itt a legmegfelelőbb ideje.

Luteinizáló  hormon

Ha a teste jelzéseit nem tudja pontosan értelmezni, vagy egyszerűen belefáradt a dolgokba, akkor - bár nem olcsó, de - mégis megéri venni egy ovulációs szettet. Ez az LH hormon szintjét nézi a szervezetben, és pontosan megmutatja, hogy mikor fogamzóképes valaki. Mivel ez az ovulációt előre két nappal előre jelzi, így csak az a feladata, hogy elcsábítsa a párját az adott napon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!